Ett nytt Sharpeville?

Det är tidig morgon i Boston när jag med förfäran tar del av nyheten om attacken mot Ship to Gaza. Mattias Gardell, ombord på ett av fartygen, pekar i dagens debattartikel i SvD med rätta på ett av de stora problemen i den mänskliga tragedi som sedan decennier utspelas i Mellanöstern: det finns en oförmåga bland Israels vänner i andra länder att se och kritisera Israels ockupationspolitik och övergreppen mot de mänskliga rättigheterna.

Här på Amerikas östkust där jag nu befinner mig, i det liberala Amerika, har judiska liberaler sedan årtionden tillbaka försvarat Israel. Men nu sviktar stödet, inte minst bland de unga, rapporterar Peter Beinart, professor vid City University of New York.

I senaste numret av New York Review of Books levererar han en svidande kritik mot ett liberalt judiskt etablissemang som förblindat av sin sympati för Israel tappar sina egna liberala värderingar när Israels politik till varje pris ska försvaras. Denna äldre generation står inför en stor utmaning, spår Beinart, när de flesta i den unga generationen judiska studenter nu helt överger sionismen och stödet till Israel.

Unga, liberala judar ser vad det äldre generationen inte vill se, konstaterar Beinart. De ser ett Israel som i sin politik varje dag begår övergrepp mot de mänskliga rättigheterna.  De ser en sionism som ingen liberal kan försvara.  De ser ett judiskt amerikanskt liberalt etablissemang som istället för att stödja liberala kritiker och fredsaktivister inne i staten Israel, ger sitt stöd till en högerextrem och auktoritär israelisk regim. Samtidigt växer den ortodoxa judiska rörelsen i USA. Stödet för en oförsonlig bosättningspolitik växer sig allt starkare.

Beinart, själv en judisk liberal, ser hur den moraliska krisen snabbt eskalerar för den liberala gren av sionismen som han själv vill försvara. Allt talar för att dagens attack mot fredliga skepp på internationellt vatten, Ship to Gaza-attacken, kommer att sätta ytterligare press på amerikanska liberaler. Beinart påminner om hur Albert Einstein, Hannah Arendt m. fl. i december 1948 protesterade i New York Times mot höger-sionisten Menachem Begins besök i  USA efter massakern på arabiska civila i byn Deir Yassin. Vad kommer det judiska liberala samfundet att göra idag?

Ship to Gaza har utmanat den israeliska regimen på samma sätt som ockupantmakter många gånger tidigare har utmanats: med icke-våld. Och liksom så många gånger tidigare utvecklas i mötet mellan fredlig aktivism och militär ockupation den våldets logik, som gräver konflikten än djupare.

Det judiska folkets historia, präglat av århundraden av förföljelser och Förintelsens tragedi, gör Israel till en särpräglad statsbildning på många sätt. Men Israel kan samtidigt ses som en klassisk bosättningskoloni, och här utvecklas nu också det besinningslösa våld som har kännetecknat varje ursprungligen europeiskt kolonisationsprojekt som har valt konfrontation istället för samarbete.  Minns Kenya, Algeriet, Sydafrika… Blir Ship to Gaza ett nytt Sharpeville, med internationella förtecken? Låt oss i så fall hoppas att vägen till krisens lösning blir långt kortare än där.

Se också Ulf Bjereld,  Enn Kokk och Mats Engström.

2 kommentarer

Under Global utveckling

2 svar till “Ett nytt Sharpeville?

 1. A-K Roth

  Lena, med ”all due respect” för att du har rätt till dina åsikter måste jag säga att jag blir mycket ledsen över denna artikel, av ett par orsaker. Jag tycker du skriver olyckligt och i en sorts positiv ”rush to judgement” om företaget Ship to Gaza och hur den tragedien utspelade sig, men inser att du när du skrev inte hade all information om vad som hände. Den här länken till en artikel i SKMA om StG av Charlotte Wiberg och Jonathan Leman är upplysande.

  http://skma.wordpress.com/2010/10/30/frihetsflottans-morkare-sidor/

  Som om Ship to Gaza skulle vara något Sharpville! Ship to Gaza är ett politiskt företag avsett att bryta Israels och Egyptens blockad som vill hålla fler vapen från att komma i terroristers händer. Det kanske skulle vara även en humanitär aktion men avsikten var främst politisk, i deras egna ord. Man tog alltså sida med Hamas i ett förhållande där det råder väpnad konflikt. Dessa aktivister ger inte Hamas något ansvar för att det råder brister i Gaza. Vi vet att Hamas bär ett stort ansvar.

  Jag upplever i artikeln en fördömande ton av amerikanska judar och deras traditionella hållning till Israel. De flesta liberala (liberal i amerikansk bemärkelse) judar jag hört – unga såväl som gamla – är bestörta över det politiska ställningstagandet i Ship to Gaza, att det har styrts från Turkiet med stöd från terrorismanfrätta hamasvänliga IHH, man inser att företaget inte kom i fredligt syfte på båten Mavi Marmara, vad Mattias Gardell än påstår. Det skanderades antisemitiska judefientliga verser och man sjöng sånger som hyllade martyrdöden. En malaysisk högljutt antisemitisk expresident var sponsrare.

  I min erfarenhet är amerikanska judar påtagligt störda när Israel dras in i krig av vare sig av PLO, Hezbollah, Hamas eller andra grupper och länder. Ingen vill se krig och ingen vill se Israel bruka övervåld eller orsaka att civila drabbas. Samtidigt ser de varje gång Israel dras in i krig att praktiskt taget alla attacker mot Israel ignoreras, i åratal i fallet gazaattackerna, och att Israel ensamt får skulden. Detta är något unga amerikanska judar liksom äldre är mycket väl medvetna om, samtidigt som de är medvetna om palestiniers problem. Inom svenskt rådande tankesätt bär Israel ensamt skulden till palestiniernas situation. Detta är inte riktigt tänkt.

  • lenasommestad

   Jag har läst din blogg och kommenterar också under ”En stor seger för Ship to Gaza”. Jag har följt arbetet med ”Ship to Gaza” och har en helt annan bild av arbetets syfte. De humanitära frågorna har stått helt i fokus. Du skrivet ingenting om hur du ser på den förfärliga situation som har rått i Gaza, annat än att du pekar på Hamas’ ansvar. Men Hamas’ ansvar kan aldrig ursäkta att Israel förhindrar humanitär assistans till människor i nöd. Jag delar inte din bild att det finns ett ensidigt fördömande av Israel i Sverige eller ett tänkesätt att enbart Israel bär ansvar. Däremot finns växande krav på att också Israel måste iaktta största respekt för grundläggande humanitära krav, trots sin utsatta situation. Med din artikel vill du visa på att ”Ship to Gaza” var ett politiskt projekt och kunde ses som ett inspel i pågående konflikt. Men även med denna tolkning måste Israel agera på ett sätt som står i proportion till hotet. Så skedde inte – inte alls. Det olyckliga i detta är att Israel på detta sätt undergräver förtroende och i värsta fall ytterligare förstärker anti-semitiska krafter. Både du och jag vill se en fredlig lösning och ett slut på våld och konflikt. Då krävs ansvar från båda sidor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s