När omprövar Carlgren sin strategi i klimatförhandlingarna?

Miljöminister Andreas Carlgren spelade en nyckelroll vid klimatmötet i Köpenhamn, genom Sveriges position som ordförande i EU. Ändå har Carlgren hittills vägrat att kommentera den katastrofala förhandlingsstrategi som ledde till klimatmötets sammanbrott. . När jag i januari i år i en debattartikel i SvD presenterade fakta om den hårda kritik som riktats mot Danmark och Sverige som ansvariga för förhandlingsstrategin, valde Carlgren att tillbakavisa kritiken. Misslyckandet, förklarade han, berodde på Kina. Det fanns ingenting att diskutera när det gällde valet av förhandlingsstrategi.

I mitt svar till Carlgren konstaterade jag att han med sin erfarenhet av Köpenhamnsförhandlingarna skulle kunna bidra till en konstruktiv diskussion om vad vi kan lära av erfarenheterna. Hur ska EU agera i kommande klimatförhandlingar för att undvika den typen av förhandlingssammanbrott, som skedde i Köpenhamn?

Nu har Andreas Carlgren en ny chans. DN rapporterar idag  om en  dansk bok om Köpenhamnsmötet, i artikeln Danmark sköt klimatmötet i sank. Är det fortfarande Carlgrens uppfattning att det inte fanns några problem i den förhandlingsstrategi, som Danmark och Sverige drev? Vilka slutsatser har han dragit av misslyckandet i Köpenhamn, annat än att han själv gjorde allt rätt? Kort sagt: När omprövar Carlgren den svenska strategin för de globala klimatförhandlingarna?

Lämna en kommentar

Under Global utveckling, Hållbar samhällsutveckling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s