Monetära system ska inte överordnas demokratin

Carl B. Hamilton hör till eurons mest inbitna försvarare. Ju mer förödande situationen för den europeiska monetära unionen har blivit, desto mer envist hävdar Hamilton att argumenten för euron har stärkts. Idag är han åter i replik i SvD.

Vi var många ekonom-historiker som röstade nej till euron. Vi röstade nej därför att en omfattande ekonomisk-historisk forskning visar att ett valutasystem av EMU:s typ inte har förutsättningar att fungera. Vad värre är: valutasystem av denna typ riskerar att driva fram djupa sociala konflikter och kan på sikt undergräva demokratin. Idén att valutasystemet till varje pris ska försvaras leder till åtgärder som i varje annan situation vore otänkbara. Många länders envisa försvar av guldmyntfoten under mellankrigstiden är det främsta exemplet.

Carl B. Hamilton är till professionen nationalekonom. Det befriar honom dock inte från att också som riksdagsledamot ta ansvar för demokratin. I dagens inlägg förespråkar Carl B. Hamilton att  EU-kommissionen examinerar och trimmar alla EU-länders budgetutkast med krav på exempelvis utgiftstak, budgetsaldomål både nationellt och för kommuner, samt pensionsreformer. I syfte att skapa den konvergens som det rådande valutasystemet kräver, ska beslut i ökande utsträckning centraliseras.

De åtgärder som Carl B. Hamilton föreslår må vara önskvärda  men det är åtgärder som medborgare i EU:s medlemsländer bör ha rätt att själva besluta om. När EMU infördes var det till exempel ingen som förutskickade att en gemensam valuta skulle innebära samordning av de europeiska pensionssystemen. I de flesta länder har EMU inte heller varit föremål för folkomröstning eller ens ett brett, medborgerligt samråd.

Monetära system ska inte överordnas demokratin. Monetära system påverkar samhällets utveckling i grunden och kan därför aldrig försvaras bortom medborgarnas mandat. Vad EMU beträffar handlar det idag om att öppna ögonen och våga se de problem, som EMU-kritiker pekade på redan vid tiden för folkomröstningen. Historiens skuggor faller mörka över Europa.

Lämna en kommentar

Under EU, EMU, euron, Hållbar samhällsutveckling, Kunskap och demokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s