Politik spelar roll

Min grundläggande uppfattning är att politik spelar roll. Som medborgare kan vi påverka framtiden. Det finns inga historiska trender som talar om vart vårt samhälle är på väg. En lysande bok som stärkt mig i denna uppfattning är Karl Poppers klassiker The Poverty of Historicism.

Bo Ekman och James Wine från Tällberg Foundation driver en annan tes i lördagens SvD. De hävdar att det kommande valet är något som vi inte behöver känna oro inför. Det spelar nämligen inte så stor roll vilka som vinner, eftersom regeringen oavsett färg kommer  att  anpassa sin politik till den underliggande ”historisk trenden”. Denna trend handlar om den svenska solidariska samhällsmodellen, som enligt Tällberg Foundations rapport ligger i världstopp enligt sexton index.  ”Vad som än sägs kommer ingen regering att kunna föra en politik som för landet ur de senaste hundra årens mittfåra”, sammanfattar Ekman och Wine.

Min bedömning är en annan. Jag är övertygad om att den svenska, framgångsrika samhällsmodellen kommer att falla sönder om alliansregeringen får fortsatt mandat att regera. Kärnan i den svenska modellen är nämligen inte någon historisk trend som ständigt reproduceras. Kärnan är ett antal centrala lagar och institutioner. Den svenska samhällsmodellen bärs upp av bl.a. regelverk för progressiv beskattning, generella socialförsäkringar och starka kommuner. Om alliansregeringen går in för att förändra  dessa regelverk i riktning mot ökad ojämlikhet, mer selektiva bidrag och privatisering så undergrävs förutsättningarna för en solidarisk samhällsmodell, oavsett hur mycket vi tycker om den.

Lämna en kommentar

Under Kunskap och demokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s