Olika principer för olika regeringar är ingen bra idé

Regeringens har kört i väggen i samarbetet med viktiga myndigheter och tappat greppet över utnämningspolitiken.  På annat sätt kan jag inte tolka den moderate riksdagsledamoten Fredrik Schultes inlägg på SvD Brännpunkt: ”Inför ministerstyre i Sverige”.

Alliansen gick till val på att reformera utnämningspolitiken. Man kritiserade socialdemokraterna  för att chefer inte utsågs i öppna processer. En ny regering skulle minsann se till att rekrytering av myndighetschefer skedde  endast på professionella meriter. Kompetens och inte kompisskap skulle gälla.

Det fanns viktiga poänger i den dåvarande oppositionens kritik, även om man också sköt över målet på viktiga punkter. Men idag kan vi se att regeringen inte ens kan samarbeta med de myndighetschefer som man själv  har tillsatt efter egna principer – som Anders Nordström på Sida och Anders Flodström på Högskoleverket. Chefer som inte går i regeringens ledband får numera sparken eller tvingas till uppsägning. Flodström och Nordström är inte de första. ”En efter en sparkas generaldirektörerna”, skrev Lena Askling redan för ett drygt år sedan i Aftonbladet. ”Om man inte ska tala om politiska avskedanden kan man konstatera att regeringen nu systematiskt skaffar sig mera beroende och lyhörda general­direktörer.”

Och nu löper alltså Fredrik Schulte linan ut. Ministerstyre ska gälla. Regeringen ska styra myndigheterna rakt igenom. Den ”politisering” som tidigare ansågs så förkastlig har plötsligt blivit det högsta goda. Myndigheter som skulle vara fullständigt oberoende under socialdemokratiskt styre anses plötsligt må bäst av att vara helt beroende under moderat styre.

Schultes utspel är beklämmande. I ett försök att försvara sitt ologiska resonemang avslutar han sitt debattinlägg  med ett generalangrepp på Sveriges tjänstemän. Vi lever i en ny tid, enligt Schulte, en historisk era där en genompolitiserad statsförvaltning är den enda vägen. Vi har nämligen ”passerat punkten där möjligheten till återvändo är stängd. Vi kommer inte få tillbaka den gamla Svenska ämbetsmannakåren. Därför är det hög tid att förlika sig med verkligheten, reformera den svenska förvaltningsmodellen och införa ministerstyre.”

Om detta historicistiska resonemang kan kort sägas att Schulte har fel. Vi är inte fångade i någon historisk trend som inte går att vända. Dessutom finns fortfarande i Sverige en stark tradition av professionella tjänstemän med stor integritet. De har ambitionen att tjäna den regering som folket har valt i demokratiska val. Men att vara professionell tjänsteman är inte detsamma som att böja sig för allt vad politiker vill och påstår. Tjänstemännen står för sakkunskap och professionell kompetens. Reformer måste därför diskuteras noga och kan ta tid att genomföra. Här finns Achilles-hälen för en regering, som vill genomdriva all sin illa genomtänkt politik under en enda mandatperiod. Den som inte har tid att lyssna, kan inte förvänta sig någon god relation. Det finns annan styrning än ministerstyrning.

Frågan om ministerstyre är spännande och väl värd att diskutera. Men då måste frågan lyftas över den snäva partipolitiken. Olika principer för olika regeringar är ingen bra idé.

1 kommentar

Under Kunskap och demokrati

Ett svar till “Olika principer för olika regeringar är ingen bra idé

  1. Ping: Klantiga försäkringskassan del 2 « Under den lugna korkeken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s