Sverige tappar i miljöinflytande

En dag i april fick jag ett mail från min tidigare kollega på Miljödepartementet, Monica Lövström. ”Sverige tappar i miljöinflytande” löd rubriken, klippt ur tidningen Miljö och utveckling. Idag, när Andreas Carlgren än en gång förråder miljön genom att förorda valjakt, är det väl ingen som förvånas över nedanstående rader?

Mellan 2005-2007 toppade Sverige listan över länder med en stark position på miljöområdet, men nu börjar bilden av det ”miljövänliga” Sverige sakta men säkert att urholkas. I årets studie som presenteras i Svenska institutets Sverigebildrapport, ligger Sverige på en fjärdeplats efter Tyskland, Kanada och Schweiz när det gäller ”Utvecklingsorienterat land på människors och miljöns villkor”. När det gäller frågan ”Agerar ansvarstagande i internationella frågor rörande miljön” hamnar Sverige på en andra plats, även detta ett tapp från ”storhetstiden” 2005-2007.
– Detta kan tyckas vara en relativt god placering för ett litet land som Sverige, men trenden är trots det oroväckande. Om Sverige vill stå sig i den internationella konkurrensen måste vi agera omgående och kraftfullt. Det förutsätter gemensamma satsningar inom politik, näringsliv och utbildningsområdet, säger Liselott Bergman, analysansvarig på SI.

Se SvD och DN många bloggar om detta, bl.a. Högbergs tankar. Själv känner jag efter all ilska över regeringens svek i miljöpolitiken plötsligt bara sorg. Kommersiell valjakt och licensjakt på varg. Var går gränsen?

För bara en vecka sedan var jag med familjen på valsafari utanför Boston. Havet var stilla, och glädjen oändlig på däck när en mäktig val bröt vattenytan. Så kan man också tjäna pengar på val.

1 kommentar

Under Hållbar samhällsutveckling

Ett svar till “Sverige tappar i miljöinflytande

  1. Jag håller med dig fullständigt, man blir ledsen, trött och nästan deprimerad.
    Men det är bara att fortsätta kämpa och det ännu hårdare. Det är absolut inte för sent.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s