Regeringen brister i respekt för demokratin

SvD går Anders Flodström i svaromål på moderaten Fredrik Schultes förslag om ministerstyre. Schulte anklagar Flodström för att ha  ignorerat regeringens direktiv om kvalitetsutvärderingssystem för högskolan.

Flodström gör ett viktigt påpekande. Regeringens hårt kritiserade agerande gentemot Högskoleverket handlar inte bara om förslagets innehåll och utformning. Det handlar om demokrati.

Flodström pekar på avsaknad av formella beslutsgångar mellan regering och myndighet som ett första demokratiproblem. När formella uppdrag saknas går det  inte att efteråt säga hur direktiven egentligen såg ut. Ett andra demokratiproblem är att berörda parter inte har haft chans att granska regeringens förslag. Här kringgås en grundsten i den svenska demokratiska processen.

Flodström kunde ha lagt till ett tredje demokratiproblem: den växande misstro mot politiken som blir resultatet, när politiker driver igenom beslut utan respekt för vare sig sina  egna experter och alla för de parter i samhället, som berörs.

Sverige har en demokrati där riksdagen med enkel majoritet kan fatta beslut i de flesta frågor. Det betyder att reformpolitik kan drivas igenom snabbt och effektivt, i jämförelse med länder som har byggt in trögheter i systemet – som t.ex. två kamrar i parlamentet eller maktdelning mellan lagstiftande, exekutiv och dömande makt. Det svenska systemet ger folket stor och direkt makt att förändra politiken, men risken är att förslag passerar igenom riksdagen utan att ha diskuterats och granskats tillräckligt. Under de snart fyrtio år som Sverige har haft en enkamarriksdag har dock detta inte varit något stort problem. Skälet är att Sverige har en lång tradition av noggranna utredningar och remissförfaranden. Genom god beredning av alla förslag blir resultaten i form av propositioner i regel välavvägda och kloka – oavsett vilka partier och ideologier som styr politikens inriktning.

När alliansregeringen nu väljer att nonchalera en god beredning av propositioner och istället driver igenom sina egna idéer utan respekt för vare sig sina egna experter eller för berörda partsintressen, då rycker man undan själva förutsättningen för att det svenska systemet ska kunna leverera goda beslut. Det är en farlig väg. Att riksdagsmannen Fredrik Schulte därtill kräver formaliserat ministerstyre understryker vidden av den arrogans som präglar alliansens förhållningssätt till svensk demokrati.

En kursändring i politiken kan uppnås utan denna typ av demokratiska övertramp!

Jag har tidigare bloggat om detta, se Slarvigt reformarbete skadar samhället och demokratin och Olika principer för olika regeringar är ingen bra idé. Intervju med Anders Flodström, se Ny Teknik.

1 kommentar

Under Demokrati, Uncategorized

Ett svar till “Regeringen brister i respekt för demokratin

  1. Ping: Forcerade beslut ger dåligt resultat « Lena Sommestad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s