Gemensam välfärd sparar pengar

Det finns en bärande idé i röd-grön politik: vi tror på att framsteg skapas tillsammans. Den idén löper också som en röd tråd genom dagens debattartikel av Mona, Lars, Peter och Maria på DN Debatt.

Viktigast av allt, tycker jag, är att vi röd-gröna nu satsar på de unga. Ingvar Carlsson-generationen – födda under Carlssson-regeringen 1986-1991 – är den största generationen i Sverige sedan 1940-talet. Just nu är de på väg ut i livet. Nu eller aldrig måste  politiken sätta ungdomarna i centrum.

En vanlig missuppfattning är att en generös välfärdspolitik av det slag som vi socialdemokrater vill satsa på är oerhört kostsam. Forskning visar att det är precis tvärtom. I en ny spännande artikel berättar statsvetaren Bo Rothstein varför: Förklaringen är att de mesta utgifterna i välfärdspolitiken inte går från rika till fattiga. De används istället till sådant som alla kan behöva, som skola och sjukvård. Att ordna den typen av tjänster gemensamt är mycket mer effektivt än att var och en ordnar dem själv. Privata sjukvårdssystem, till exempel, har visat sig bli mycket krångligare och dyrare än offentliga. Gemensam välfärd sparar pengar.

Men gemensam välfärd sparar inte bara pengar. En stark välfärdsstat går hand i hand med ekonomisk tillväxt. Välfärdspolitik skapar gemensamma resurser som marknaden inte kan leverera – som kunskap och omsorg. Och mest intressant av allt: forskningen visar att gemensam välfärdspolitik skapar lycka – i den mån som nu lycka kan mätas. Inga  säger sig  vara så lyckliga som människor i länder med gemensam trygghet och välfärd.

Som socialdemokrater måste vi bli bättre på att berätta om den svenska välfärdsmodellen, och att marknadsföra den. Redan inför förra valet påstod moderaterna att de värnade välfärden och den svenska modellen. Det var lika falskt då som det är nu. Dags att sätta stopp. Några goda råd på Mats Engströms blogg.

1 kommentar

Under Hållbar samhällsutveckling

Ett svar till “Gemensam välfärd sparar pengar

  1. Ping: De grönrödas vrickade logik « Per pladdrar på

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s