Expertis i politiken har en lång tradition

Idag 19 juni har jag en artikel om vikten av att lyssna på expertis i politiken, i Sydsvenskan. Mitt budskap är att regeringen har infört ett nytt sätt att bedriva reformpolitik. Det kännetecknas av högt tempo och en bristande respekt för kunskap och kompetens.

Sverige har en lång tradition av kunskapsbaserad reformpolitik. Den går tillbaka till 1900-talets början och den stora Emigrationsutredningen. Hundratusentals svenska lämnade eländet i Sverige; många från Göteborg som på bilden (1905). Sveriges skickligaste samhällsvetare tillkallades och analyserade problemet – i 21 band.

Alla partier har bidragit till att värna en kunskapsbaserad politisk tradition i Sverige  – liksom tusentals forskare och andra experter. Omfattande utredningar och remissrundor har lagt grunden till ett väl fungerande samhälle och ett stort förtroende för demokratin.

Under de sista 20 åren har den här kunskapstraditionen försvagats. Men aldrig tidigare har en regering drivit reformpolitik med den nonchalans som vi nu bevittnar. I pressen passerar stress och slarv i reformpolitiken med påfallande få kommentarer. Det är som om många i förtjusning över att man gillar politikens inriktning väljer att tiga inför det sätt på vilket den genomförs. Det kan bli en farlig tystnad.

Jag har under juni skrivit flera bloggar om kunskapens roll i politiken. Jag har också beskrivit ett exempel på bristande respekt för kunskap i EU-politiken, striden om EU:s fattigdomsmål.  Se senaste bloggarna och arkivet. Se också Bo Rothstein i Expressen, samt debatt i SvD med Fredrik Schulte (M), Ann Carnhede och  Inger Ehn Knobblock (ST), Anders Flodström och Björn von Sydow. Fredrik Schultes slutreplik 18 juni.

Lämna en kommentar

Under Kunskap och demokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s