En stor seger för Ship to Gaza

En grupp hängivna fredsaktivister har lyckats där statschefer och FN-diplomater har stått passiva eller maktlösa. De har pressat Israel att lätta på blockaden mot Gaza. Det är stort. Det påminner om vad en folkrörelse kan uträtta, över gränser. Nu agerar fler. Svenska Hamnarbetareförbundet inleder blockad mot israeliska fartyg i svenska hamnar (DN 21 juni).

Stor heder åt alla er som kämpat i rörelsen Ship to Gaza – på torget i Uppsala vecka efter vecka och i många andra städer och länder.

Mer om reaktionen internationellt i New York Times. I debatt och bloggarna bl a  Görel Sävborg-Lundgren, Otto KeyserHöbergs Tankar och Kultur-Sörens blogg.

Den 27 juni har Ulf Bjereld ett viktigt inlägg i frågan, se hans blogg.

3 kommentarer

Under Global utveckling

3 svar till “En stor seger för Ship to Gaza

 1. A-K Roth

  Lena, jag uppmanar dig – gav länken under din andra artikel i ämnet – att läsa en artikel hos SKMA , skriven av Charlotte Wiberg och Jonathan Leman, om terrorgruppen IHH och antisemitiska sponsrare av Ship to Gaza. De personer som utmärkt sig genom att politiskt ställa sig på Hamas sida i terrorkriget är säkerligen hängivna men ”fredsaktivister” är de knappast. Personer som vill verka för fred stöder inte terrorgrupper och folkhatare. Det finns andra anständigare och fredligare sätt att bistå palestinier.

  • lenasommestad

   Jag har läst artikeln. Med full respekt för den fortsatta kamp mot antisemitism och terrorism som krävs i världen övertygar den verkligen inte. Situationen i Gaza har varit fullständigt orimlig och varken Israel eller kampen mot anti-semitism och terrorism har något att vinna på att omvärlden inte reagerar och kräver att Israel agerar med humanitet och ansvar.

   • lenasommestad

    Ytterligare information som ger en bild av läget i Gaza – senhösten 2010, från en rad frivilligorganisationer, jag citerar:
    ”1. Rapport om Gaza ”Släckta förhoppningar på lättnad av blockaden mot Gaza”

    Igår publicerade Diakonia, Svenska kyrkan och 18 andra organisationer som Rädda Barnen, Amnesty och OXFAM en rapport om blockaden mot Gaza.

    Importen av byggmaterial är fortfarande bara 11 procent av nivån före blockaden 2007. Israel godkänner import för endast sju procent av UNRWA:s återuppbyggnadsprojekt.
    ..
    Israel lovade att utöka och påskynda importen av byggmaterial för FN- och andra internationella projekt som exempelvis sjukvårdcentra, bostäder och reningsverk. Men rapporten visar att Israel hittills bara har godkänt materialimport för 25 av UNRWA:s byggen av skolor och kliniker, vilket endast motsvarar 7 procent av FN-organets hela byggplan för Gaza. Och även för dessa godkända projekt har bara en liten del av det begärda byggmaterialet faktiskt fått tillstånd att föras in i Gaza. ..

    ..Och eftersom UNRWA inte har kunnat få byggmaterial till nya skolor, kunde inte 40 000 barn i skolåldern skrivas in på FN-skolorna vid skolårets början.

    ”Lättnaden” har dessutom knappt påverkat exporten som är nästan helt förbjuden. Två tredjedelar av Gazas industriföretag har därför tvingats stänga och resten använder endast en begränsad del av sin kapacitet. Detta i kombination med ökat inflöde av färdiga konsumtionsvaror underminerar lokala tillverkare som inte kan exportera eller starta upp sina verksamheter igen.

    – Under rådande situation förvägras Gazaborna tillgång till såväl rent vatten, elektricitet och försörjningsmöjligheter. Därmed skapas ett enormt biståndsberoende helt i onödan. Och samtidigt når endast en bråkdel av den nödhjälp som skulle behövas in till den civilbefolkning som drabbas av blockaden, säger Erik Lysén, policychef på Hela världen, Svenska kyrkans internationella arbete.

    – Situationen för människors rörlighet har heller inte förändrats nämnvärt. Trots att den israeliska regeringen har sagt sig vilja effektivisera in- och utresor till och från Gaza för humanitära hjälparbetare, visar rapporten att antalet nekade fall av in- och utresor för FN-organs lokala hjälparbetare faktiskt har ökat sedan ”lättnaderna” aviserades, säger Bo Forsberg, generalsekreterare Diakonia.”

    Läs mer och hitta rapporten som PDF:
    http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/diakonia/pressrelease/view/faa-tecken-paa-laettnad-av-blockaden-av-gaza-531412

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s