Skapa ungdomsjobb för kultur och natur

Sådana här skyltar hittar man ju nu lite här och där i USA. De påminner om att USA möter krisen på ett sätt som Sverige inte gör –   med stora offentliga investeringar. De federala programmen  handlar om jobb och omställning till en grön ekonomi (en Green New Deal). Men de handlar också om att ge unga en chans. Skylten ovan kommer från en nationalpark utanför Boston, där ungdomar deltar i stora renoveringsjobb tillsammans med  yrkesmän och studenter. Idén är inte bara att de ska få jobb. Idén är att de ska ges utrymme att lära och utvecklas  och att de ska inspireras till intresse för natur och kultur. Programmens mål är att skapa  hopp och optimism.

Sättet att presentera de här offentliga programmen känns ovant och inspirerande. Det påminner mig om Roosevelts New Deal. Också den gången rymde krisprogrammet något mer än att få ekonomin att rulla och familjer att överleva. Den rymde också stora kulturprojekt. Den rymde ett radikalt program för att stärka solidaritet och sammanhållning i ett land sönderslitet av marknad och profitjakt. Kanske har vi som socialdemokrater något att lära? Kan vi också i vår jobbpolitik ge unga en chans att bidra till kultur- och naturvårdspolitiken – med ungdomslag  i nationalparker och på muséer? Kan ungdomar få chans att dokumentera sitt liv och sin generation – så som 1930-talets kulturarbetare i USA gav krisen ett ansikte? Kan vi se krisen som en möjlighet att stärka kunskap och engagemang för natur och miljö, kultur och historia? Kan krisen lyfta intresset för gemensamma samhällsprojekt?

Jag funderar över om högerns ständiga tal om ”riktiga” jobb har påverkat oss så att vi tycker att det är mer ”på riktigt” om ungdomar får hjälp att hitta jobb i privat sektor än om de jobbar i den offentliga.  Varför talar vi så sällan om de unika kvalitéer som jobben i offentlig sektor har?  Eller om den upplevelse det kan vara att som ung inte bara ha ett jobb utan att också få bidra till något gemensamt?

Jag föreslår ett program för ungdomsjobb som  utvecklar ungas intresse och engagemang för kultur och natur, ett program som gör krisen till en möjlighet att stärka andra värden än ekonomisk effektivitet. Här har vi en möjlighet att driva aktivt statlig politik. En Green New Deal för miljön, men också en New Deal för kulturen. En pusselbit till i vårt röd-gröna program för att ge unga chansen!

Lämna en kommentar

Under Hållbar samhällsutveckling, Miljö, Uncategorized, Välfärd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s