Vad saknas oss?

En ny opinionsundersökning som en kall fläkt i sommarmorgonen. Vad saknas oss?

På kort sikt: Ännu mera mod, glädje, vilja! En gammal melodi från kvinnokampen ringer i mitt öra: ”Vi är många. Vi är hälften! Av alla människor i stan, av alla här i landet!”

På lång sikt: En tydligare, egen bild av världen och framtiden. Sedan 1980-talet har de nyliberala ekonomerna dominerat debatten, i världen och här hemma. Deras förklaringar och budskap bärs fram av starka organisationer, som IMF och OECD.

Under senare år har den nyliberala världsbilden fått många törnar. Den har mjukats upp och gjorts mer acceptabel. Men i grunden fortsätter den att dominera – och socialdemokratin har inte lyckats lyfta en egen, alternativ världsbild. Vi utmanar inte tydligt nog nyliberalismens bärande ramverk: idén att marknadskonkurrens skapar tillväxt och välfärd. Vi utmanar inte påståenden om att vissa människor – som entreprenörerna – är viktigare för samhällets framsteg än alla vi andra.

Här finns en utmaning, för valrörelsen och för åren som kommer. Tillväxt och välfärd är ett samlat resultat av många människors insatser! Nyckeln till hållbar tillväxt är investeringar i människor och miljö, främst hälsa och utbildning. Dags att våga ta strid om världsbilden!

Opinonsundersökning i DN

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s