Var finns argumenten för en ny samhällsmodell?

Dagens debattartikel i DN tar upp valets viktigaste fråga: den svenska välfärdsmodellen. ”Fortsatta skattesänkningar på välfärdens bekostnad riskerar att bryta sönder den svenska välfärdsmodellen”, skriver Mona Sahlin och Thomas Östros. Det är rätt!

Artikeln  för mina tankar ett steg till, bortom den konflikt mellan välfärd och skatter som utgör den givna dramaturgin för årets valrörelse. Vad valet handlar om är i själva verket något mycket större: framtiden för en samhällsmodell, som har visat sig mer framgångsrik än de flesta.

Alliansens företrädare påstår ofta att man värnar om välfärden och den svenska modellen. Men ökad ojämlikhet, vinstintressen i välfärdssektorn och sänkt standard på de offentliga välfärdstjänsterna innebär de facto att de grundläggande elementen i den svenska samhällsmodellen förändras. Frågan är vad som är alliansens argument för att byta en vinnande  samhällsmodell mot en annan? Frågan riktar jag framförallt till mittenpartierna folkpartiet och centern, som aktivt har bidragit till att bygga upp den svenska modellen, bl.a. genom att driva jämställdhetsfrågan och kraven på social rättvisa för landsbygdens folk.

Som utgångspunkt för att bedöma på vilka punkter alliansen anser sig kunna utveckla den svenska modellen föreslår jag jämförande data över drygt 20 industriländer, som samlats in av  Robert Wilkinsson och Kate Pickett i boken Jämlikhetsanden. Wilkinsson och Pickett jämför en lång rad indikatorer på hälsa och välfärd. Deras sammanfattande index visar att Sverige presterar bäst av alla länder efter Japan när det gäller ohälsa och sociala problem. Denna framgång baseras på god nivå på i stort sett alla variabler som mäts, från social tillit och social mobilitet till användning av illegala droger och barns upplevelse av våld. På flera indikatorer ligger Sverige i topp, till exempel ifråga om social tillit, livslängd och social mobilitet. På andra indikatorer finns utrymme för förbättring, t.ex. ifråga om skolresultat i matematik och läskunnighet, där Sverige hör till de tio bästa.

Min fråga till folkpartiet och centerns företrädare är följande: På vilka punkter kommer det svenska samhället att fungera bättre när alliansens reformer är fullt ut genomförda? Kommer det svenska samhället att rankas högre ifråga om välfärd och hälsa när ojämlikheten i inkomst blir större och de privata företagens rättigheter på ”välfärdsmarknaden” stärkts på kommunernas bekostnad? Hur bedömer ni att den sociala mobiliteten kommer att påverkas? Livslängden? Den mentala hälsan?

Dagens generation svenskar lever med det ovärderliga privilegiet att ha ärvt ett väl fungerande samhälle. Det finns tveklöst utrymme för att förbättra och utveckla detta samhälle, med olika ideologiska förtecken. Men det finns än mer utrymme att förstöra och riva ner det som tidigare generationer byggt upp. Valet 2010 handlar om att förhindra detta, innan det är för sent.

Bloggar om debattartikeln: Se även Viktor Tullgren, Högbergs tankar, Martin Mobergs blogg och Johan Westerholm.

1 kommentar

Under Kunskap och demokrati, Välfärd

Ett svar till “Var finns argumenten för en ny samhällsmodell?

  1. Skyddsnätet borde göras om från grunden. Inför en ovillkorad grundtrygghet som alla får, som räcker till mat och en billig hyra. Efter det, när lidandet och förnedringen i nuvarande system är borta, kan man börja diskutera resten. En sådan grundtrygghet går att införa utan att det kostar någonting extra för vare sig arbetsgivare eller arbetstagare, genom att bara omfördela arbetsgivaravgifterna. I min blogg, eller rättare sagt nere i kommentarerna, finns ett räkneexempel med en medborgarlön på 6500 kr netto som är finansierad (ja, rent av överfinansierad) utan några skatte- eller avgiftshöjningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s