Sök det som förenar – inte det som splittrar

Det finns ögonblick då även vänsterns mest självsäkra debattörer borde stanna upp och läsa på. Se dagens DN Debatt med Nisha Besara m.fl.

Grundorsakerna till dagens globala kris står att finna i den spekulationsekonomi som i nyliberalismens namn har utvecklats på de globala marknaderna. Ökad ojämlikhet är ett avgörande problem. Om detta råder enighet. Krisen bröt ut i USA och det framstår därmed som synnerligen märkligt att, som Besara m fl, påstå att ”en liten medialt röststark grupp vänsterdebattörer” tror att ”krisen orsakas av den gemensamma europeiska valutan”.

Vad jag och andra kritiker av euron hävdar är att det gemensamma europeiska valutasystemet har fördjupat krisen och försvårar dess lösning. Vad värre är: euron fördjupar ojämlikheten och de sociala konflikterna. Det utmärkande för euro-systemet med dess fastlåsning av enskilda länders växelkurser är nämligen att det bara finns en åtgärd att vidta för ett land som har tappat i konkurrenskraft och hamnat i en skuldkris: nedpressning av löner och prisnivåer. För mig som socialdemokrat är det obegripligt varför vänsterdebattörer pläderar för ett penningpolitiskt system vars enda effektiva instrument riktar sig mot löntagarna. Jag delar oron för Europas demokrati och Europas framtid, när vi ser tusentals demonstranter tåga mot det grekiska parlamentet och ropa ”tjuvar” till demokratins valda företrädare. Just därför vill jag inte ha ett penningpolitiskt system som inte tvingar socialdemokratiska regeringar att bedriva en åtstramningspolitik som fördjupar fattigdomen, skärper de sociala konflikterna  och driver fram politisk fundamentalism.

Idén om euron bygger på nyliberal doktrin. Skälet till att Europa ska ha en gemensam valuta är den nyliberala föreställningen att marknadskonkurens är avgörande för ekonomisk tillväxt. Om Besara m.fl. är djupt kritiska till nyliberalismens spekulationsekonomi på den globala nivån borde de rimligen vara kritiska även mot dess europeiska variant: den gemensamma valutan. Jag skulle gärna ha svar på frågan varför nedpressning av löner är ett acceptabelt krispolitiskt instrument som vänstern bör förorda.

Världens ledande ekonomisk-historiska expertis har i skarpa analyser visar varför eurosystemet idag inte fungerar och varför idén om en gemensam valuta i Europa driver vår kontinent allt djupare ner i ekonomisk, social och politisk kris. Dagens debattartikel går inte på någon punkt i svaromål på dessa analyser. Varför inte?

Besara m.fl.  vädjar om sammanhållning inom vänstern. Frågan är då varför de själva söker splittring istället för enighet. En inbördes strid om euron inför valet gynnar bara en kraft: högeralliansen. Vi är i vänstern eniga om att ta strid mot den nyliberala modellens ojämlikhet och spekulationsekonomi. Låt oss då enas i detta. När debatten återupptas ser jag fram emot en mer påläst och saklig argumentation.

Se även Jonas Sjöstedt. Tidigare blogg på temat: Skuldsanering är en farlig medicin1 juli droppar det in en ny intressant analys av Paul Krugman. Här finns ytterligare några argument att bita i för dem som tror på euro-samarbete som grund för progressiv politik och nationellt välstånd.

7 kommentarer

Under EU, EMU, euron

7 svar till “Sök det som förenar – inte det som splittrar

 1. Jaemfoer Olof Palme med dagens socialdemokrati 🙂

  Filmtips:http://robertwensman.wordpress.com/2010/05/30/filmtips/

  Ett krav om ny folkomroestning om EU-medlemskapet aer ett minimum, anser jag, foer ett riktigt vaensteralternativ.

  PS. Jag tror Olof var emot den politik som genomfoerdes efter han moerdats.

  MVH
  MrPerfect72
  Medlem av Aktiv Demokrati

 2. Ping: Per Altenberg – ett liberalare Sverige » Blog Archive » Euron förenar över blockgränserna

 3. Ping: Lite rätt, resten rött « Per pladdrar på

 4. Bravo!

  Skulle gärna också vilja tillägga en sak. Du skriver:

  ”Om Besara m.fl. är djupt kritiska till nyliberalismens spekulationsekonomi på den globala nivån borde de rimligen vara kritiska även mot dess europeiska variant: den gemensamma valutan.”
  Och där skulle man då även kunna formulera ytterligare en parafraserande tes:

  ‘Om S m. fl är djupt kritiska till nyliberalismen (som för med sig både korrumperande lobbyism, och upphandlingssystem) på den globala nivån borde de rimligen vara kritiska även mot dess europeiska variant: Lissabonfördraget.’ (genom vilket alla demokratiska och medborgerliga fri- och rättigheter underställs reglerna för den ”inre marknaden” – som nu dessutom havererar fullständigt)

 5. Bra argumenterat, Lena! Sällan har jag läst ett så illa tajmat inlägg som det du kritiserar.

 6. Ping: Lite rätt, resten rött | Per Pettersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s