Svenska Institutet: progressiv profil stärker Sverigebilden

Carl Bildts svepande angrepp på röd-grön utrikespolitik på dagens DN Debatt ger skäl att påminna om vad som  hittills har gjort Sverige känt och respekterat internationellt: en progressiv politik, hemma och utomlands. Om detta finns att läsa i Svenska Institutets senaste Sverigebildsrapport (där bilden med flaggan också hör hemma).

Sveriges rankas särskilt högt ifråga om samhällsstyre och skälet till detta är uppfattningen att Sverige står för socialt ansvarstagande, mänskliga rättigheter och respekt för miljön. ”Bilden av svenskt samhällsstyre – som demokratiskt, rättvist, jämställt, socialistiskt och intressant – etablerades och befästes genom ett flertal olika händelser och aktörer under 1900-talet”, konstaterar SI. Dock har Sverige under de senaste åren tappat positionen som ett av världens mest attraktiva länder. 2005 låg Sverige på första plats i det index som kallas NBI, Nations Brand Index. I år ligger Sverige på tionde plats. Här finns uppenbarligen inga plus-poäng att ta hem för alliansregeringen.

Svenska Institutet förordar för sin del att Sverige stärker sitt varumärke som ett progressivt land, med kärnvärden som öppenhet, nytänkande, omtänksamhet och äkthet. Låt mig avslutningsvis citera vad som sägs om bilden av det svenska samhällsstyret, anno 2010:

” Kan bli en starkare röst.

Analysexperterna i den kvalitativa studien beskriver Sverige som ett rättssäkert, osjälviskt och generöst land med fokus på hållbar utveckling – som även bidrar till den internationella utvecklingen. Dock menar de svarande att Sverige har potential att vara en starkare röst i den internationella debatten än vad man är idag. En av respondenterna kommenterar att Sverige idag i högre utsträckning än tidigare tycks betrakta investeringar i välfärd som kostnad istället för som en investering, och menar att det i längden är ett hot mot Sveriges samhällsstruktur och starka position inom området.”

En mer progressiv politik, både på hemmaplan och i Sverige, kommer inte att hota Sveriges röst i världen. Tvärtom.

Mer bloggat om Bildts artikel: Rasmus Lenefors, Mats Engström, m fl. Även Aftonbladet kommenterar.

3 kommentarer

Under Global utveckling

3 svar till “Svenska Institutet: progressiv profil stärker Sverigebilden

  1. Ping: Moderater med kärnvapen för fred – till höger om neutraliteten II « Nemokrati

  2. Ping: Almedalsveckan på Gotland som ligger i Östersjön « Nemokrati

  3. Ping: Progressiv framgång stör SvD « Lena Sommestad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s