Från Almedalen mot Wigforssakademin?

– Vad betyder Almedalen egentligen för vanliga uppsalabor? Är det bara en politikerklubb för inbördes beundran?

Den unga journalisten tittar strängt på mig. Detta är rakt på sak om Almedalen som medialt fenomen. Så ser det ut från Uppsalas horisont. Ändå vill jag verkligen försvara Almedalen. Så jag svarar:

– Inte alls! Almedalen är ett Folkuniversitet.

När jag sitter på verandan med mina plastmappar och anteckningar inför veckans debatter och seminarier, då känner jag en glädje över detta evenemang som mot alla odds sätter kunskap och saklig argumentation i centrum. Det är inte ofta som politiker och andra opinionsbildare ägnar en vecka åt intellektuell diskussion. En grupp forskare från Uppsala har satt den bästa rubriken på sina seminarier: ”Klok politik bygger på forskning”. I en tid då alliansregeringen har satt slarvig reformpolitik i system, kan detta tjäna som inlägg i valrörelsen.

En poäng med Almedalen är att seminarierna är öppna för alla – gratis. I en tid då seminarier annars kostar tusenlappar känns det befriande. Problemet är förstås att pengar ändå finns i bakgrunden. Den som har pengar kan skapa arrangemang som syns och märks. Den som har pengar kan hyra skutor, lokaler och bjuda på mackor och vin. När företag använder Almedalen som ren marknadsföring, då känns det inte roligt. Då börjar jag istället drömma om ett annat Almedalen – ett Almedalen för progressiv debatt, ett Almedalen som bär arvet från Palmes blixtrande idépolitik in i framtiden…

En början till ett sådant nytt Almedalen finns redan i Halland, där Wigforss-föreningen varje år i Söndrums Folkets Hus anordnar Wigforssdagen (i år med särskilt spännande tema och spännande gäster, se inbjudan på Facebook). S-studenter har också spunnit på tanken med sin nya Wigforss-akademi. I Örebro finns Tankarnas Trädgård, med samma bärande idé.

Själv är jag övertygad om att en berättelse om världen och samhället är grunden för framgångsrik politik. För att skapa ett framtida hållbart samhälle, byggt på frihet och solidaritet, behöver vi inom arbetarrörelsen den kraft och glädje som bara kunskap och insikt kan ge.

Nu blir det Almedalen nästa – men låt oss inte stanna där… På bilderna – hälsning från Tankarnas trädgård, plus Lena och Anders Wijkman, seminarium i Almedalen 2009. Nu drar det igång igen, se DI, DN,  Dagens media, Röd-grönt pressmöte, SVT, Rasmus Lenefors, Mats Engström lyfter upp några av de viktiga debattämnena.

Lämna en kommentar

Under Kunskap och demokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s