Varför misslyckas centern i miljöpolitiken?

Maud Olofssons  tal i Almedalen aktualiserar min gårdagsblogg, om centern och miljöpolitiken (se t.e. DN, Expressen och Aftonbladet).

På tisdagen deltog jag i Naturskyddsföreningens debatt om naturvården, i Almedalen. Stenhård kritik riktades mot miljöminister Andreas Carlgren, som under mandatperioden har genomfört anmärkningsvärda försämringar i naturvårdspolitiken. Det handlar främst om skogspolitiken, rovdjurspolitiken och strandskyddet, där miljöministern systematiskt har försvagat skyddet av den biologiska mångfalden. Den samlade miljörörelsen skrädde inte orden. Jordens vänner påminde om att Carlgren dagen före hade fått miljörörelsens Greenwash-pris, dvs. pris för sämsta miljöinsats. Carlgren vann priset överlägset före konkurrenter som Carl-Henrik Svanberg (BP), Fortum och Shell.

Men vad ligger bakom detta katastrofala resultat för miljöminister Andreas Carlgren. Varför misslyckas centern i miljöpolitiken?

Det viktigaste skälet är tveklöst centerns starka förankring i markägarintressena. När centern för tjugo år sedan var ett stort, ledande miljöparti hade man stöd av breda väljargrupper, också utanför centerns kärna: jordbrukare och skogsägare. Idag är bilden en annan. Centern har blivit ett smalt parti som i praktiken representerar markägarna i Sverige, och detta syns allra tydligast i naturvårdspolitiken.

Centerns problem förstärks av att biologisk mångfald idag har blivit en huvudfråga i europeisk och internationell miljöpolitik, i klass med klimatfrågan. När Olof Johansson var miljöminister i början av 1990-talet, var situationen en annan.

Ikväll talar Maud Olofsson i Almedalen. Jag väntar ingenting annat än att hon lanserar regeringens miljöpolitik som en stor framgång (även om hon i dagens DN inte hade mycket att säga om miljö).Andreas Carlgren bemötte igår den hårda kritiken med att envist hävda att ”regeringens miljöpolitik har varit exceptionellt framgångsrik”. Detta kommer upprepas många gånger i valrörelsen, i takt med att förtroendet för Andreas Carlgren går mot botten. Dags för de röd-gröna att gå på offensiv i naturvårdspolitiken!

Naturskyddsföreningens debatt i Almedalen kan ses på SVT Play. Naturskyddsföreningens vitbok om regeringens naturvårdspolitik ger detaljerna. Mer om centern i miljöpolitiken: Solveig Ternström hoppar av, debattartikel av Maria Wetterstrand,

1 kommentar

Under Miljö

Ett svar till “Varför misslyckas centern i miljöpolitiken?

 1. Martin M

  Hej Lena,

  Jag tycker det är betryggande att det finns människor som anstränger sig för att uttrycka sin åsikt om viktiga saker. Miljöfrågor är en oerhört viktig fråga- globalt, regionalt och lokalt. I Sverige tas sällan denna fråga på riktigt allvar. Tillåt mig tacka dig för ditt engagemang och din röst. I tider som dessa behövs det människor som ser till att allvaret hamnar högst upp på dagordningen.

  Varma hälsningar,
  Martin

  PS. Bra artikel i UNT. http://www.unt.se/val/med-sikte-pa-riksdagen-991230.aspx

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s