Monas poäng: idéerna i fokus

Budskapet i dagens SvD och DN är att vi befinner oss i en typisk svensk valrörelse – en valrörelse som handlar om att båda blocken lovar nya miljarder till välfärden. Detta är ett budskap som missar poängen. Det bärande budskapet i Mona Sahlins tal i Almedalen är inte mera pengar till välfärden, i en tävling om att erbjuda mest i kronor och ören. Det bärande budskapet är idén om välfärdssamhället: ett samhälle som fungerar väl därför att det är jämlikt, därför att det fördelar risker, och därför att det behandlar alla medborgare med samma omtanke och respekt. Mona Sahlin lyckades bättre än någonsin tidigare beskriva varför en solidarisk välfärdsmodell är värd att kämpa för.

Det gladde mig särskilt att Mona Sahlin lyfte riskspridning som en viktig dimension av den solidariska svenska välfärdsmodellen. Hon gjorde det genom att sätta prislappar på sådant vi alla känner igen; ett år i skolan, en förlossning, en operation. Det var lysande. Nästa gång skulle jag önska att hon också ännu tydligare markerade att riskspridning också är poängen med våra socialförsäkringar. Moderaterna har satt i system att tala om socialförsäkringar som ”bidrag”, och de tycker inte att dessa ”bidrag” hör hemma i ”välfärdens kärna”. Men bra socialförsäkringar är basen i varje väl fungerande välfärdsmodell.

Det som särskilt utmärker den svenska samhällsmodellen och har gjort den så framgångsrik är att socialförsäkringarna, liksom sjukvården, bygger på medborgarskap (och inte knyts till jobb, t.ex.). Medborgarskapsmodellen är viktig inte minst för kvinnor och barn. I många andra välfärdsstater är det vanligt att kvinnor jobbar heltid hemma och då är deras sociala trygghet helt knuten till mannens försäkring. Detsamma gäller barnen. I en medborgarmodell behandlas vi alla lika. Det är något som är värt att kämpa för!

Mona Sahlins tal i Almedalen kan bli en vändpunkt i valrörelsen. Idén bakom välfärdsstaten, idén om solidaritet och riskspridning, är en idé som berör och engagerar. Den rymmer både starka känslor och intellektuell lyskraft. Jag ser fram emot en valrörelse som handlar om välfärden, och en valrörelsen som sätter fokus på idéerna och principerna, snarare än prislappen. Om vi förstår varför en solidarisk välfärdsmodell behövs, då kommer vi också att vilja finansiera den.

Mer om Monas tal, t.ex. Aftonbladet som skriver om en ledare som trivs, DN om Mona och ödesvalet, GP om en säker Mona, SvD om att Mona Sahlin knyter an till rötterna. Mer bloggat: Mats Engström och Mitt i steget.  Katarina  Nyberg Finn skriver med största känslan, med citat från Monas fina inledningsrader. Stor enighet om att detta var ett bra, visionärt och ideologiskt tal!

Lämna en kommentar

Under Välfärd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s