Varifrån kommer Borgs siffror?

Idag uttalar sig finansminister Anders Borg med sedvanlig självsäkerhet på DN Debatt. Jag påminns om att till och med Peter Wolodarski börjar tröttna på Borgs retoriska finesser. Borg ”får se upp så att framgången inte stiger honom åt huvudet” konstaterade Wolodarski efter att ha sett finansministern uppträda på seminarium i Visby, se  SVTPlay.)

Retoriken kan dock uthärdas. Värre är att Anders Borg presenterar felaktiga siffror, som passerar utan granskning. Anders Borg påstår till exempel att Sverige har legat i EU-toppen ifråga om stimulansåtgärder under 2009-2010. Stimulanserna har legat på över 4 procent av BNP enligt Borg, med källa EU-kommissionen (se Borgs presentation, som kan hämtas ner från SNS Visbyseminarium).

Frågan är varifrån dessa siffror kommer? Den som granskar EU-kommissionens egna siffror, i Economic Crisis in Europe: Causes, Consequences and Responses noterar att Sveriges stimulans år 2009 låg på under 1,5 procent av BNP och år 2010 på under 1 procent av BNP. Hur kan detta addera till över fyra? Sverige har heller inte legat i topp i Europa, som Borg hävdar. 2009 låg Sverige på femte plats, efter bl.a. Tyskland, Storbritannien och Spanien. 2010 låg Sverige på en sjundeplats.

Redan 2009 påpekade Peeter-Jaan Kask i LO-tidningen att regeringens påståenden om stimulanspolitiken inte stämmer. Kask citerade arbetsmarknadsminister Littorin och hans tal om ”den mest expansiva finanspolitiken i hela Europa”.

Var finns ekonomijournalisterna? Hur länge ska de låta sig förföras av Borgs felaktigheter? Anders Borg har hittills kunnat spela första fiolen i regeringen, oemotsagd. Det är bara att hoppas på att journalisterna – efter Littorin-debaclet i Almedalen – börjar rikta blickarna mot det väsentliga: innehållet i regeringens politik. Det är dags att ställa finansministern till svars: varifrån kommer Borgs siffror? Bortom Borgs dimridåer lurar den verkliga förtroendekrisen.

Aftonbladet konstaterar idag att Littorins avgång kan leda till en ny roll för Anders Borg, som hittills har kunnat överlåta de obekväma delarna av regeringens arbetsmarknadspolitik till Littorin. Samtidigt sjunker förtroendet för statsministern. Mer bloggat om seminariet i Almedalen: Nemokrati.

5 kommentarer

Under Ekonomi

5 svar till “Varifrån kommer Borgs siffror?

 1. Tack för länkning.

  När det gäller Anders Borg så lever han högt på tidigare S-regeringars budgetar i balans. Wall Street Journal skrev senast häromdagen också om vilken stor betydelse det haft för Sverige att vi behållit vår egen valuta och inte gått över till euron – och det är folkets förtjänst, inte Anders Borgs. Han tar åt sig äran för detta – det är inte korrekt på något sätt. Det överskott som S lämnade efter sig 2006 har pga skattesänkningar m m istället snabbt vänts till ett alarmerande underskott som kommer att förstärkas när de europeiska åstramningspaketens effekter drabbar Sverige med full kraft. I det läget är det inte heller bra att kronans värde drivits upp till den grad som nu sker då den ses som en ”safe haven” (senast häromdagen skrev Wall Street Journal om detta) då det kan leda till inflation och räntehöjningar som ytterligare förstärker risken för att fastighetsbubblan brister just när de europeiska åtstramningspaketens effekter på svensk export blir tydliga.
  Som jag fattar det har konjunkturinstitutets senaste prognos inte tagit med i beräkningarna effekter av de europeiska åtstramningspaketens på svensk ekonomi, inte heller regeringens prognoser granskar detta noga, enligt vad jag förstår. Det kan visa sig vara en blunder av icke bagatellartat slag.
  Se WSJ.com – ”Scandinavia Gains Currency” http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704518904575365172636084604.html?KEYWORDS=scandinavia+krona

 2. När det gäller Sven Otto Littorins ”arbetsmarknadspolitik” med nu 9 % arbetslöshet och hans cyniska inställning till de som hamnat utanför arbetslöshetsförsäkringen pga Alliansens avgiftshöjningar för medlemskap i a-kassan – se gärna bloggpost med citat:
  http://komigenuva.wordpress.com/2010/01/24/sven-otto-littorin-om-valfriheten-och-a-kasseavgiften/

 3. Ping: Anders Borg – ett bländande sken som bedrar « Nemokrati

 4. Sven

  Är det inte dags att titta närmare på den finansiella utvecklingen i bankväsendet från innan krisen slog globalt och då också i ekonomierna i Europa. De svenska bankerna har inte panikat, utom Swedab och någom ytterligare som lånat ut i utlandet. Med en svepande retorik erbjöds de svenska bankerna hjälp från Borg för att klara krisen, men behövde den aldrig, därför att en egentlig kris aldrig existerade i Sverige med den stabilitet som byggdes upp under Perssons ledning. Någon måste sticka hål på Borgs retorik och ta den närmare sanningen. Det fel som gjordes i Sverige under den aktuella tiden var att Borg satte sig på pengarna och understödde inte företagen på det sätt som gjorts tidigare. Det har åstadkommit arbetslöshet, utom i det fall som drevs av Löfven i Metall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s