Ledande frågor stora problemet (2)

Det gläder mig att Gustav Fridolin idag i DN tar upp det problem som jag bloggade om häromdagen: enkätundersökningar med ledande frågor (Ledande frågor stora problemet). Inför valet kommer media att peppras med pressmeddelanden, där olika företag och organisationer redovisar resultaten av sina egna enkäter och opinionsundersökningar. Beredskap inför detta kan bidra till en mindre snedvriden debatt.

Det är ingenting att förvånas över att olika särintressen gör sitt bästa för att lyfta sina frågor. Jag har själv som tidigare VD för en branschorganisation, Svensk Fjärrvärme, haft som uppgift att arbeta just med detta. Det som däremot borde förvåna oss är att media så villigt rapporterar resultaten utan en ordentlig granskning av avsändare och budskap. Var finns den kritiska granskning som vi har rätt att förvänta?

Jag vill se en hårdare granskning av de aktörer som vill påverka opinionen, som Shell, men hårdare  granskning krävs också av de många PR-byråer som bistår i att designa och marknadsföra denna typ av undersökningar.  Om hårt vinklade enkäter med ledande frågor passerar obemärkt i media, kan PR-byråerna vinna stor framgång med denna produkt.Om hårt vinklade enkäter däremot drabbas av kritik och bakslag, slår det inte bara tillbaka mot de aktörer som vill nå ut med ett budskap utan också mot de PR-byråer som nonchalerar god metodik i utformningen av sina enkäter.

I vetenskapliga sammanhang finns högt ställda krav på hur en enkät ska utformas. Vi kan inte förvänta oss att PR-byråer lever upp till dessa krav, men hårdare granskning kan bidra till att även PR-byråer höjer sin nivå. Det är inte självklart att den politiska debatten ska bli en marknad där vilka trick som helst är tillåtna.

4 kommentarer

Under Kunskap och demokrati

4 svar till “Ledande frågor stora problemet (2)

  1. Ping: Varför publiceras vilseledande mätningar som nyheter? « Rebella unga S-kvinnor

  2. Sara Gunnerud

    Bra skrivet! En demokrati utan öppen granskning av de som vill påverka makten är knappt värt att kalla demokrati. På Rebellabloggen har jag citerat en del av ditt inlägg, hoppas det är ok.
    http://wp.me/pXs3W-ei

  3. Ping: om att kritiskt granska « Viktor Tullgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s