Generell välfärdspolitik ger färre trasiga skor

Maria Erikssons krönika ”Vem bryr sig om ett par trasiga skor?” föranledde idag Kent Persson att blogga om fattigdom och hemlöshet, och Kent Persson föranledde mig att kommentera. Min kommentar till Kent Persson – som betonar att välfärdspolitik ska fokusera på dem som verkligen behöver den – är följande:

”Jag blir glad över din blogg med dess stora engagemang för dem som har det svårast. Samtidigt hamnar du i problem när du talar om att huvuduppgiften för välfärdspolitiken är att ägna sig åt dem som verkligen behöver politikens och samhällets stöd. Du hänvisar till Svenska Dagbladet där Maria Eriksson kritiserar den generella välfärdsstaten därför att dess syfte aldrig har varit att särskilt fokusera på de mest utsatta, utan att bygga system där alla ska hjälpa alla ”vare sig det behövs eller inte”.
Detta är klassisk moderat retorik – och en retorik som saknar stöd i forskning och praktisk erfarenhet. Maria Eriksson kritiserar den generella välfärdsstaten med hänvisning till att fokus inte ligger på dem som har det svårast. Men som du säkert vet är det just generella välfärdsstater, som inkluderar alla medborgare, som lyckas bäst med att omfördela resurser till dem som har det allra svårast. De nordiska välfärdsstaterna är de mest framgångsrika när det gäller att inkludera människor i arbetslivet och därmed förhindra att fattigdom och utanförskap alls uppstår. Allas medverkan behövs i välfärdsstaten!
De liberala välfärdsstater, som försöker inrikta åtgärderna mot dem som ”verkligen behöver statens stöd”, lyckas i praktiken sämst med att värna de fattigaste. Det beror bland annat på att skattebetalningsviljan är minimal när det gäller selektiva stöd till dem som har det svårast.
Jag håller med dig om att vi har mycket att göra när det gäller att bekämpa fattigdomen också i Sverige, men det går bättre om man använder metoder som är effektiva – istället för att som regeringen nu gör undergräva den svenska generella välfärdsmodellen.
Jag rekommenderar dig att läsa t ex Gøsta Esping-Andersen, en av de välfärdsforskare som har beskrivit varför en generell välfärdspolitik är den bästa just för dem som riskerar att gå utan skor.”

2 kommentarer

Under Uncategorized

2 svar till “Generell välfärdspolitik ger färre trasiga skor

  1. Ping: Peter Andersson - med rätt att tycka....: Jämlikheten valets riktigt skarpa duell

  2. Ping: Varje människas rätt till ett värdigt liv « Kent Persson (m) blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s