Marknadsutopin försvagar centern

Maud Olofssons utspel om att sälja delar av Vattenfall och skapa ett nytt bolag för framtidsenergi rymmer en positiv aspekt: en vilja att främja en kraftfull expansion av förnybar energiteknik. Men hennes modell är som vanligt utformad på ett sätt, som ska försvaga statens roll i ekonomin till förmån för privata företag. Idén att använda en del av pengarna för en Norrlandsfond är också typisk för dagens centerparti – statliga tillgångar säljs ut för att ge pengar till en tidsbegränsad insats. Vad tänker centerpartiet göra när alla tillgångar är utsålda?

Förslaget om Vattenfall vållar konflikt i alliansen (se dagens DN och SvD). Det är inte första gången. Än mer problematiskt är dock att centerns egen politik inte hänger ihop. Privatiseringar har, som DN noterar, blivit ett kännemärke för Maud Olofsson. Förslaget om Vattenfall är bara ett exempel. Men när Olofsson samtidigt lovar att en del av pengarna ska sättas i en fond för att rädda jobben i inlandets avfolkningsbygder, då fångas i ett nötskal  schizofrenin i centerns politik.

Privatiseringskraven är en del av Maud Olofssons program som nyliberalismens främsta härförare i Sverige. Hennes tro på marknadskrafterna och den liberala utopin har lockat en hel generation unga svenska libertarianer till centern. Men centerns hela historia och uppdrag har handlat om landsbygden och jordbruket – en landsbygd och ett jordbruk som aldrig skulle ha överlevt och nått dagens välstånd utan en näringspolitik och en välfärdspolitik som hade utmanat marknadskrafterna.

Norrlands inland överlever inte på den fria marknaden – och så har situationen för svensk landsbygd sett ut ända sedan den sena 1800-talet. Då tvingade globaliseringen fram de första jordbrukstullarna, i en strid som ställde arbetarklassens konsumenter mot landsbygdens småbrukare. Och så har det fortsatt. Bondeförbundet (startat 1913) kom att spela en nyckelroll under den stora Depressionen, då den globala jordbrukskrisen hotade att utplåna den svenska bondeklassen. Då krävdes än en gång statens stöd för att skydda jordbruket och landsbygden. Demokratin satte människorna och deras försörjning framför marknaden.

Politiskt företrädde Bondeförbundet – och senare Centern – under hela 1900-talet landsbygdens befolkning, en befolkning som liksom stadens arbetarklass behövde en progressiv närings- och välfärdspolitik för att få del av det moderna samhällets välsignelser – vägar, elektricitet, utbildning, sjukvård. Den svenska välfärdsmodellen uppnådde något som inte är självklart: ett samhälle där landsbygdens invånare hade en standard jämförbar med stadens.

När Maud Olofsson envist och oförtrutet pläderar för marknadens överlägsenhet på alla områden – från järnvägstransporter till apotek, bilprovning och sjukvård – då driver hon en agenda som försvagar centern och undergräver många centerväljares intressen. Det är självklart att centern med kraft ska driva småföretagens sak, inte minst med fokus på landsbygdsföretagen, men svenska småföretag är inte betjänta av att marknadskrafterna ska ges obegränsat spelrum på alla samhällets områden. Landsbygden kommer inte att blomstra om demokratin försvagas på marknadens bekostnad.

Maud Olofsons har förorsakat ideologisk kortslutning i centerpartiet. Det kan fungera så länge hennes program inte genomförs – för som alltid är utopier bäst så länge de inte fullt ut prövas. Detta påminde  Göran Rosenberg nyligen om i en kolumn, där han berättade om filosofen Karl Popper. Popper varnade för de stora utopierna som vägvisare i politiken och förordade istället stegvisa reformer. Kanske vore Popper en nyttig läsning för centerns ideologer. Den nyliberala marknadsutopin är och förblir en återvändsgränd, inte minst för ett parti som vill företräda såväl landsbygdens som stadens intressen.

För en inblick i centerns nuvarande liberala idévärld, se t ex Mattias Johansson eller Annie Johansson.

Lämna en kommentar

Under Välfärd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s