Värna Sveriges roll i global vattenpolitik!

Det internationella samarbetet kring rent vatten har under lång tid utgjort ett av den svenska miljöpolitikens nyckelområden. Här har svenska forskare och experter bidragit till viktiga framsteg, och här har svenska regeringar drivit den internationella agendan framåt. I Stockholm finns en lång rad institutioner och forskargrupper som arbetar med vatten, bland dem  Stockholm International Water Institute och  Stockholm Water House. I Stockholm anordnas också varje år World Water Week, med utdelning av  international Stockholm Water Prize, liksom ungdomspriset, Stockholm Junior Water Prize. I Stockholm finns huvudkontoret för det världsomspännande nätverket Global Water Partnership. På de återkommande världskonferenserna om vatten, World Water Forum, har Sverige genom åren hållit en hög profil.

När miljöminister Andreas Carlgren väljer att försvara att Sverige inte ger stöd i FN för att vatten ska ses som en mänsklig rättighet, då är det inte bara en skam för Sveriges regering och en obegriplig gest av nonchalans och respektlöshet mot alla dem, som saknar vatten eller bara har tillgång till förorenade vattenkällor. Carlgren undergräver också Sveriges ledande ställning i det internationella vattensamarbetet. Regel nummer ett i internationellt samarbete är att stå upp i beslut och praktisk handling för de vackra ord och löften, som varje minister kan leverera i sina tal. Vad tänker Andreas Carlgren säga till delegaterna på Stockholm Water Week, om han någonsin mer blir inbjuden?

Nu har till och med Alf Svensson tröttnat på Andreas Carlgren, noterar jag i Aftonbladet. Själv frågar jag mig när Andreas Carlgren ska sluta försvara oförsvarliga regeringsbeslut? Han har stått främst på barrikaderna till försvar av kärnkraftens utbyggnad, Förbifart Stockholm, vargjakten och nu också beslutet att lägga ner rösten i FN:s omröstning om vatten som en mänsklig rättighet. När får vi se Carlgren stå upp till försvar för miljö och social rättvisa?

Foto: Barbro Malm

Bloggat; Högbergs tankar, Alliansfritt Sverige m fl.

Nyheten i Aftonbladet.

3 kommentarer

Under Miljö

3 svar till “Värna Sveriges roll i global vattenpolitik!

  1. Ping: vatten är en grundläggande mänsklig rättighet | Why I act

  2. Ping: Sanningen om samhället – 2010-08-05

  3. Ping: vatten är en grundläggande mänsklig rättighet | Smilesuss

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s