Vet ni inte när regeringen tillträdde, Upsala Nya Tidning?

I en replik på Upsala Nya Tidnings ledarsida idag påpekar jag att ledarskribenten Karl Rydå har fel när han hävdar att regeringens politik inte har resulterat i att någon har fått det sämre, utan endast (!) i ökade klyftor (Regeringens politik skapar fattigdom). SCB:s statistik visar  att den tiondel av befolkningen som tjänar minst tappade drygt fem procent av sin disponibla inkomst mellan 2006 och 2008, mitt under högkonjunkturen. År 2006 när regeringen tillträdde hade de en inkomst på 78100 kronor per år. Två år senare låg den på 74000 kronor.

På detta svarar Karl Rydå att realinkomsterna ökade för alla mellan 2002 och 2008. Vet inte Karl Rydå att den borgerliga regeringen tillträdde 2006? Hur ska den borgerliga politik som avsiktligt skapar ökade klyftor kunna få effekt innan den har lanserats? Före regeringens tillträde gick trenden uppåt för de sämst ställda. Nu har den vänt.

Karl Rydå är en av Upsala Nya Tidnings ledande skribenter, aktuell för övrigt med en krönika även idag. Det är pinsamt att se hur Karl Rydå försöker slingra sig genom att välja en tidsperiod som saknar relevans för att utvärdera regeringens politik. ”Statistiken säger inte allt” var rubriken på Rydås ursprungliga krönika om fattigdom. Nej, Karl Rydå, men statistik ger ovärderlig information för den som vill veta vart samhället är på väg. Just nu är riktningen ökad fattigdom för de sämst ställda.

Lämna en kommentar

Under Välfärd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s