Jo Reinfeldt, klyftorna har ökat

Fredrik Reinfeldt förklarade i söndagskvällens debatt med Mona Sahlin att klyftorna ökade redan under socialdemokraternas regeringstid. Och, tillade han, ”det har inte tillkommit ytterligare klyftor därefter”.

Jo Fredrik Reinfeldt, det har tillkommit ytterligare klyftor efter 2006. Dessutom har det skett på ett nytt sätt.

Under många år har de övre decilerna i inkomstfördelningen dragit ifrån. Det anmärkningsvärda efter 2006 är att de sämst ställda också tappar i inkomst. Botten i inkomstfördelningen pressas nedåt, och det sker med avsikt. Sänkta ersättningar och försämrade villkor i a-kassa och sjukförsäkring betyder att de som har det allra svårast får det ännu sämre.

Utvecklingen kan inte skyllas på den ekonomiska krisen. Inkomsterna för den lägsta decilen ökade under den socialdemokratiska regeringen, fram till 2006. Sedan vände trenden, mitt under brinnande högkonjunktur.  Nästan en miljon svenskar fick uppleva att deras inkomster sjönk under de första två åren med borgerlig regering.

Så här utvecklades den disponibla inkomsten mellan 2006 och 2008 (källa SCB Hushållens ekonomi):

När ska Reinfeldt erkänna den utveckling som statistiken visar? Hur länge ska han oemotsagd påstå att klyftorna inte ökar?

Om debatten, bl.a. DN,SvD.

7 kommentarer

Under Välfärd

7 svar till “Jo Reinfeldt, klyftorna har ökat

 1. Moderaterna har sett till att valet handlar om handpåläggning och fanatisk tro snarare än vetenskapliga fakta – något som Alliansen nogsamt undviker, de håller sig till vidskepelse från 1700-talet. se http://komigenuva.wordpress.com/2009/10/05/var-gud-ar-oss-en-valdig-borg/
  Och det verkar vara ett säljande koncept. I svåra tider föredrar människor högerpopulistiskt anstrukna pilsnerfilmer framför dokumentärer.

 2. Rauta Kankki

  Det var 2008 det. Vad hände sen då, under och efter vårt milleniums största och allvarligaste globala finanskris? Har du inga siffror på det så har du ingen intressant debatt. Ska man bygga upp ett torn måste man ändå börja med att gräva nedåt.

  • lenasommestad

   Det dröjer innan statistik publiceras. Därav året 2008.
   Frågan om hur inkomstfördelningen utvecklas är intressantare att analysera under god konjunktur än under en kris. Ingen förvånas om inkomster sjunker och fattigdomen ökar under en svår ekonomisk kris. Att skapa fattigdom i högkonjunktur kräver en kraftfull politik för ökade inkomstskillnader.

 3. Ping: Reinfeldts demagogi – att ljuga genom att påstå | Nemokrati

 4. Ping: Högerpopulismen – Moderat riksdagskvinna bloggar ”Arbete ger frihet” | Nemokrati

 5. Ping: Högbergs tankar: Fakta och känsla

 6. Mikael

  Ja, snart representerar sossarna bara den stapel som pekar neråt.

  Det är bara i sossarnas Sverige som folk är permanent arbetslösa eller sjuka och tjänar under 75.000 om året. I Alliansens Sverige kommer de få jobb efter några månader, eller få rehabilitering så de blir friska, och kan få ett jobb inom några månader.

  De studenter som är med i statistiken som har sommarjobbat ett par veckor märker knappast nån negativ skillnad i plånboken, snarare positiv eftersom de inte blir av med sina studiemedel när de jobbar i samma utsträckning de blev med sossarna vid makten.

  Statistiken visar också att 90% av Sveriges befolkning fått det väldigt mycket bättre under alliansregeringen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s