Satsa på samhällsvetenskap och humaniora!

Idag skriver jag och Joakim Palestro på UNT Debatt (Åsikten) om vad Socialdemokraterna vill i utbildnings- och forskningspolitiken.

Forskning och utbildning sysselsätter tiotusentals lärare, forskare och studenter. Ändå är forskning och utbildning nästan bortglömda ämnen i årets valdebatt. Vi vill som socialdemokrater med engagemang i utbildningspolitiken peka på tre viktiga reformer som vi menar kan lyfta universiteten och förbättra villkoren för anställda och studenter:

1) En mer attraktiv karriär för universitetslärare! I dag är osäkerheten för stor och möjligheterna för få.
2) En rättighetslista för studenter där det tydligt framgår studenternas rättigheter och skyldigheter! En rättighet för studenter kan till exempel vara rätten till mer lärarledd studietid.
3) Mer satsningar på samhällsvetenskap och humaniora! Den borgerliga regeringen har i sina strategiska forskningssatsningar inte avsatt några medel för forskning inom språk, teologi, juridik, humaniora, samhällsvetenskap eller ekonomi. Sådan forskning behövs vid sidan av naturveteskap och teknik, om vi ska förstå vårt kulturarv, vår demokrati och vårt samhälle.
Universiteten behöver en långsiktig politik, till stöd för en framgångsrik och hållbar samhällsutveckling. Politiken gör skillnad!

Joakim Palestro (S)
kommunpolitiker, Uppsala
Lena Sommestad (S)
riksdagskandidat och tidigare miljöminister

Lämna en kommentar

Under Kunskap och demokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s