Viktig varning om korruption

Dagens ledare i DN tar upp ett av de stora hoten mot en fungerande svensk samhällsmodell: korruption. DN lyfter mutskandalen i Göteborg,  med byggsektorn i centrum.

Var finns grunderna för korruption? DN noterar att den svenska samförståndsandan nog alltid har rymt en del tvivelaktiga inslag. Så kan det vara, men det är också värt att påminna om att Sverige länge har varit ett av världens minst korrumperade länder. En viktig orsak, enligt statsvetaren Bo Rothstein, är att Sverige har bedrivit en generell välfärdspolitik (se hans artikel i ämnet). Trots att den offentliga sektorn omsätter miljarder har korruption i stort kunnat förhindras.

Mer avgörande för framtiden är DN:s avslutande varning: ”Avknoppningar, privatiseringar och ökad kommunal upphandling har skapat nya gråzoner där tjänstemän kan frestas att missbruka sin ställning. Denna nya värld kräver en skärpt vaksamhet mot korruption på alla nivåer. Och en tydlig insikt om anställdas rätt att agera ”whistle-blowers” utan risk för repressalier och hot.”

Tidigare utgjorde kommunala kontrakt till de stora  byggbolagen den enskilt största riskzonen för korruption. Nu har borgerligheten med sin iver att upphandla och privatisera öppnat dörrarna vidöppna. Tjänstemäns möjligheter att gynna enskilda ekonomiska aktörer har ökat dramatiskt – snåriga och skarpa upphandlingsregler till trots.

Om riskerna när vinstintressen får allt större plats i offentlig sektor har jag  tidigare bloggat, under rubriken Vinst hör inte hemma i välfärden. Det är bra att DN äntligen tar upp frågan – även om det blev efter .

Lämna en kommentar

Under Demokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s