Prioritera politiken framför taktiken

En partikamrat noterade i veckan hur medialogiken nu styr mot turerna i riksdagen, vilket ger Sverigedemokraterna maximal uppmärksamhet. Helsidor är inte längre nog. Hela framsidor gäller (som i dagens SvD). Ju längre fokus ligger på spelet och taktiken, ju längre kan Sverigedemokraterna njuta i rampljuset. Dagens exempel: DN, SvD, Aftonbladet

Tendensen att ständigt fokusera på taktikspel istället för på innehållet i politiken har länge varit stark, till och med i forskningen (se min blogg Vilka idéer bär socialdemokratin?). Det skadar demokratin och förtroende för politiken. Utvecklingen är svårast att hantera för partier som vill värna gemensamma mål, långsiktigt ansvar, jämlikhet och social rättvisa. När förtroendet för politiken sviktar ligger det inte bara nära till hands att blicka mot missnöjespartier, som Sverigedemokraterna. Det ligger också nära till hand att misstro progressiva visioner om solidaritet och rättvisa, till förmån för egenintresset och marknaden.

Det är viktigt att Socialdemokraterna under den kommande mandatperioden undviker att  ständigt ge mer bränsle till politikens strategiska stories. Jag hoppas på fler inspel i idédebatten från Socialdemokraterna, och fler analyser av de stora samhällsproblem som politiken måste hantera. Jag hoppas också på mer samarbete med forskare, författare, konstnärer och journalister för att skapa insikt och engagemang om politikens mål och mening. Det kan aldrig undvikas att taktik och strategi tar stort utrymme i den politiska vardagen, men vi kan påverka balansen mellan politikens taktik och politikens innehåll – om vi vill. Prioritera politiken framför taktiken!

2 kommentarer

Under Demokrati

2 svar till “Prioritera politiken framför taktiken

  1. Detta berörs också av Bengt Göransson, denne veteran som är en av de få politiker nu levande man fullt ut kan respektera.

    Hans bok Tankar om politik resonerar kring ett skifte – från att tala om ”medborgare” till att tala om ”skattebetalare”. En medborgare deltar i samhällsbygget, en skattebetalare försöker undvika det så mycket som möjligt.

    Skiftet föder också en ny typ av politiker. Eftersom det inte handlar om att bygga ett samhälle – det ser ”skattebetalaren” till blir omöjligt – lockar politiken numera bara folk med dragning åt narcissistik maktutövning. Och utan mål blir det bara medlen kvar, dvs taktikspel och dribbel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s