Tågeländet kräver en ny ekonomisk strategi

Bakom dagens tågelände (DN, SvD, Expressen) finns en djupare problematik. Det handlar om synen på samhällsekonomi och välstånd.

Sedan 1980-talets nyliberala revolution inom nationalekonomin har nya styrmodeller tagit över. Idén är att välstånd skapas genom konkurrens och maximal effektivitet. Kostnaderna ska ständigt pressas. Det kallas för ”kostnadseffektivitet”.

Problemet är att dessa styrmodeller premierar den kortsiktiga kostnadseffektiviteten. Det sker till priset av den långsiktiga hållbarheten. I järnvägstrafiken är det underhållet som eftersätts. Genom ständig konkurrens och kostnadspress prioriteras investeringarna och driftsunderhållet bort. Vi ser motsvarande kortsiktighet i andra delar av samhällsekonomin. I offentlig sektor har effektivitetsjakten framförallt lett till att humankapitalet eftersätts – dvs. personalens hälsa och arbetsvillkor. Genom att ”optimera” personalbemanningen, till exempel genom delade skift, uppnås maximal kostnadseffektivitet, men till priset av utsliten personal och sönderstressade arbetsplatser. I en sådan miljö finns inte tid för eftertanke, inte utrymme för kringuppgifter och erfarenhetsutbyte, inte kraft att utveckla och förändra.

Danaus plexippus

Danaus plexippus

I miljöpolitiken talar vi ofta om hållbar utveckling. Vi kan inte leva så att vi förödar våra naturresurser – de ekosystem och den atmosfär som är förutsättning för allt liv. Det är på samma sätt med humankapitalet, vi människor, och det fysiska kapitalet – vår infrastruktur, våra fordon, våra maskiner. Vi kan inte organisera vår ekonomi så att vi förödar den resursbas, som bär samhällsekonomin.

Tågeländet påminner oss om att Sverige behöver en ny ekonomisk strategi – en strategi som premierar långsiktigt hållbar utveckling framför kortsiktig kostnadseffektivitet.

Mer skrivet och bloggat: Aftonbladet, GP, UNT.

2 kommentarer

Under Ekonomi, Hållbar samhällsutveckling

2 svar till “Tågeländet kräver en ny ekonomisk strategi

 1. nakenkatten

  Snålheten
  i de ekonomiska tankegångar som varit förhärskande i snart 40 år
  bedrar
  verkligen visheten.

 2. Arne carlsson

  De ekonomiska fundamentalisterna är lika farliga som de religiösa. När inte kartan stämmer med verkligheten så är det fel på verkligheten. När ska vi få en noggrann uppföljning och kritisk utvärdering av de ekonomiska teorier som nu dominerar debatten och samhällsplaneringen? Stå på dig Lena!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s