Vad hände med regeringens hårda linje mot korruption?

Biståndsminister Gunilla Carlsson har gjort sig känd för en stenhård kamp mot korruption inom biståndet – så stenhård att hon på senare tid mött växande kritik. Nyligen stoppade Gunilla Carlsson utan förvarning Sveriges biståndsanslag på 1,5 miljarder till den Globala fonden som bekämpar aids, malaria och tuberkulos i 130 länder. Skälet, enligt Gunilla Carlsson, var att korruption hade upptäckts i fyra av de 130 länderna. Carlsson ville statuera exempel och visa på Sveriges numera orubbliga hållning ifråga om korruption. Kritiker, som organisationen Läkare utan gränser, varnade för att sjuka i aids, malaria och tuberkulos – de sjukdomar som skördar flest liv i världen – riskerar att få betala priset för den svenska regeringens principfasthet. (SvD 25 oktober)

Idag tycks den stenhårda linjen mot korruption vara bortglömd. Regeringen lägger en proposition om den svenska Afghanistan-styrkan och utrikesminister Carl Bildt förklarar att Sverige kommer att stanna i Afghanistan på obestämd tid (Rapport, SvD, DN). Frågan är hur detta går ihop med regeringens hårda linje mot korruption? Afghanistan är idag ett av världens mest korrumperade länder, och rapporterna om korruption gäller också biståndet  (se t.ex. UN Online News,  Wall Street JournalDer Spiegel). Omfattande valfusk rapporterades från det senaste valet – till stöd för den sittande president Karzai (DN).

För ett år sedan ställde Tomas  Ramberg den raka frågan till biståndsminister Gunilla Carlsson om hur bistånd genom den afghanska regimen kan vara förenligt med Sveriges linje i korruptionsfrågan. Det svar som Carlssons den gången gav kontrasterar skarpt mot hennes stenhårda linje gentemot Globala fonden: ”Jag vill att biståndet inte ska ges på givarens villkor, och då får vi försöka välja att använda de kanaler som finns, och de som är minst korrupta.” (Referat i Svd 28 november 2009, min kursivering).

Gunilla Carlssons hårda angrepp mot korruption i biståndet klingar falskt när viljan till kompromiss syns oändlig i samarbetet med Karzais regering i Kabul. 1,5 miljarder sparade Gunilla Carlsson på att dra in biståndspengarna till världen många sjuka i aids, malaria och tuberkulos. Det är nästan lika mycket som kostnaden för de svenska soldaterna i Afghanistan nästa år, 1,9 miljarder.

Mer om Afghanistan: Alexander Gabelic, FN-förbundet. Mer från dagens media: Wilhelm Agrell i DN, DN efterlyser debatt

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s