S-kvinnor har en poäng

S-kvinnor vill ha en feminist till ny partiordförande för Socialdemokraterna och en plats i valberedningen (DN). Frågan har vållat debatt (Olas tankar,  Genusnytt). Varje socialdemokrat borde väl ändå också vara feminist?

Så borde det vara – och likväl har S-kvinnor en viktig poäng. Sverige är inte jämställt, trots att vårt land har nått längre än de flesta. Så här ser mäns och kvinnors inkomster ut idag, över livet (blå linje män, lila linje kvinnor):

Diagrammet, med preliminära data, kommer från ett pågående forskningsprojek vid Institutet för Framtidsstudier.*  Det visar hur kvinnors större ansvar för det obetalda hemarbetet leder till lägre löneinkomster. Trots decennier av jämställdhetspolitik, ser män och kvinnors liv  fortfarande mycket olika ut.

Den ojämlika fördelningen av betalt och obetalt arbete är en av de viktigaste dimensionerna i samhällsekonomin. Här finns kärnan till kvinnors ekonomiska underordning. Ändå nämns den sällan. Detta får konsekvenser för politiken. När det obetalda hemarbetet inte syns och diskuteras, då osynliggörs också kvinnors villkor. Om jämställdheten ska betyda något i dagens socialdemokrati, så måste den också ge tydligare resultat i politiken. S-kvinnor har här en viktig flank att försvara!

*  Daniel Hallberg, Thomas Lindh and Jovan Žamac, Intergenerational transfers for men and women in Sweden 2003: A first look at flows in the formal sectors (Institutet för Framtidsstudier).

2 kommentarer

Under Uncategorized

2 svar till “S-kvinnor har en poäng

 1. Nalin Pekgul:
  – Vi vill i första hand se en kvinna. Men det viktigaste är att det är en feminist.

  Många kallar sig feminister, förmodar att inte alla dessa skulle falla Pekgul på läppen som ”riktiga” feminister. Nu saknar ju inte S kompetenta kvinnor och det är väl en hel del kvinnor i toppskiktet om än inte alla där av de som jag tycker är de skarpaste knivarna i lådan. Men nog tycker jag att det är att begränsa handlingsfriheten lite väl mycket för en sådan post att det ska vara en kvinna. Jag förutsätter att en S-ledare obrottsligt ska vara för jämlikhet oavsett om denna har kallat sig för feminist eller inte.

  I den mån skillnaderna beror på betalt arbete så torde full sysselsättning ändra maktförhållandena på arbetsmarknaden och ger inte minst de som har en svagare ställning en starkare. Hög arbetslöshet slår förmodligen hårdast mot de som har en svagare ställning och inte minst undersysselsättning med mer eller mindre frivillig deltidsarbetande.

  Men den arbetslöshet och undersysselsättning som vi har i dag och haft sen våra styrande ansåg sig ha det moraliska mandatet att döma en döma en betydande del av arbetskraften till funktionen som inflationsreglerare är nog inte främst en fråga om könsmaktsordnig utan om samma gamla konflikt mellan arbete och kapital.

  John Maynard Keynes beskrev – liberal som han var – 20-talets penningpolitik: ”Helt enkelt en kampanj mot de arbetande klassernas levnadsstandard”. Enligt hans mening var den verkställd genom en ”avsiktlig intensifiering av arbetslösheten … genom att använda den ekonomiska nödvändighetens vapen gentemot individer och mot särskilda intresseområden – en politik som landet aldrig skulle tillåta om de visste vad som pågick.”

  Att sprida ut makt och välfärdens goda en smula jämnt bland människor går bara med en enda metod: att ha brist på arbetskraft. Över hela ekonomin jämnt fördelad brist på arbetskraft. I sista hand är det här vars och enda människovärde definieras. Det är detta som kan ge kvinnor och ungdomar ett egenvärde: att deras tjänster verkligen efterfrågas och behövs. Inte därför att någon tycker att det är rättvist och skäligt och vill vara storsint. Utan därför att deras tjänster har ett stort ekonomiskt värde.
  Sven Grassman – Det plundrade folkhemmet – 1985

  Nu är jag förstås lite kritisk till Nalin Pekguls ”feminism”, det verkar gå lite överstyr när hon skriver hyllningsartikel för monarkin och Victoria på Newsmill, en odemokratisk och ojämlik institution som monarkin blir knappast jämlikare för att en prinsessa råkat stå i medias rampljus. Men det kanske kan ses som ett framsteg för feminismen, vad vet jag.

  Victoria kan samla folket kring demokratiska ideal
  Jag tillhör ett parti som traditionellt verkar för monarkins avskaffande. I en förgången tid då kungen representerade ett odemokratiskt statsskick var det en mycket viktig och rakryggad ståndpunkt. Men idag är den förlegad. Monarkins roll i dag är att representera vårt demokratiska land och folket i Sverige och det finns starka skäl att tro att monarkin faktiskt kan stärka demokratin framöver.

  Nu tror jag förstås att denna rest från ett feodalt privilegiesamhälle inte har mycket att komma med för att främja jämlikhet här i landet.

 2. Ping: Lördagsläsning v 47 « Jöran Fagerlund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s