Nu kommer nya spännande förslag om klimatpolitiken

Igår rapporterade Sveriges Radio om en helt nytt förslag till globalt klimatavtal. Linköpingsforskaren Björn-Ola Linnér föreslår att Kyotoavtalet, med dess kvantitativa mål och utsläppsrätthandel, ersätts med ett globalt investeringsavtal (Sveriges RadioMiljöaktuellt).

Detta är verkligen ett spännande och viktigt förslag. I en nyutkommen rapport, Klimatpolitik och full sysselsättning, driver jag tesen att Socialdemokraterna nu måste ta avstånd från den nyliberalt inspirerade klimatpolitik, som präglar bland annat Kyotoprotokollet. Istället krävs en klimatpolitik som främjar socialdemokratins bärande värderingar: jämlikhet och hållbar utveckling.

Björn-Ola Linnérs forskning bör kunna bli en viktig utgångspunkt för det nytänkande, som nu krävs i den socialdemokratiska klimatpolitiken. Jag ser fram emot att läsa mer om förslaget och hur det skulle kunna drivas i de globala förhandlingarna.

Mer bloggat: Camino.

2 kommentarer

Under Miljö

2 svar till “Nu kommer nya spännande förslag om klimatpolitiken

  1. Sara Karlsson

    Tack för tipset! Ska kolla på det.

  2. Jan Wiklund

    Traditionellt har nyliberal politik alltid kraschat efter varje finanshärdsmälta. Den här gången har vi upplevt tre eller fyra sådana utan att detta hänt, åtminstone inte i den rika delen av världen. Jag misstänker att det som har saknats har varit folkrörelseorganiserade utmaningar, på det sättet nyliberealismen på 1840-talet utmanades av revolutionerna 1848 och nylieralismen på 20-talet utmanades av arbetarrörelser.

    Vad som behövs är en konstruktiv oenighet mellan socialdemokratiska riksbyggare och systemkritiska folkrörelser, där båda ”hjälper” varandra gentemot nyliberaler och etniska självhävdare. Och vad jag då begär från folkrörelsesidan är lite mindre panisk skräck för konflikt från den socialdemokratiska sidan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s