Tvångsäktenskapen: Norge visar vägen för barnen

Med glädje läser jag i DN att  att Göran Lambertz, stridbar jurist, vill föreslå kriminalisering av tvångsäktenskap (se även Nyheterna).

Äntligen. Lambertz vill också ta bort det undantag som har gjort det möjligt för minderåriga i Sverige att gifta sig.

I Norge är lagstiftningen redan skarpare. Där finns också särskilda institutioner som arbetar mot barn- och tvångsäktenskap. Sverige har alla skäl att följa Norge i spåren! Det gäller tvångsäktenskapen, men det gäller också synen på barn och barns rättigheter överhuvudtaget. Här är Norge en föregångare och har alltid varit det.

I en ny, välskriven bok, Barnen och välfärdspolitiken. Nordiska barndomar 1900-2000 berättar sex nordiska historiker 1900-talets välfärdshistoria ur barnens perspektiv. Här kan vi läsa om hur Norge redan i början på 1900-talet säkerställde rätten för utomäktenskapliga barn att ärva sina pappor, medan motsvarande lagstiftning i Sverige dröjde till 1969. Norge var först i världen med att införa en barnavårdslagstiftning 1896, den första barnombudsmannen anställdes i Norge 1981 och FN:s barnkonvention blev en del av norsk lagstiftning 2003. Om Sverige skriver författarna att ”Sverige… som i många välfärdspolitiska frågor anses vara föregångare i Norden har egentligen varit ganska sena med många reformer som handlat om barnens ställning”.

Det är dags för Sverige att kraftfullt ta ställning för barnen i frågan om tvångsäktenskap och giftermål mellan minderåriga. Låt Norge visa vägen! Sverige har all anledning att utveckla barnpolitiken överhuvudtaget, vilket den nu aktuella debatten om växande barnfattigdom ger exempel på. Norges framgångsrecept har varit fokus på barnets perspektiv och barnens rättigheter. Här kan också Sverige nå mycket längre!

Boken Barnen och välfärdspolitiken. Nordiska barndomar 1900-2000 är skriven av  Astri Andresen, Ólöf Gardarsdóttir, Monika Janfelt, Cecilia Lindgren, Pirjo Markkola och Ingrid Söderlind. Den är utgiven av Institutet för Framtidsstudier i samarbete med Dialogos förlag.

3 kommentarer

Under Uncategorized

3 svar till “Tvångsäktenskapen: Norge visar vägen för barnen

 1. Olle Nilsson

  Bra!

  Det är på tiden att samhället slutar att tolerera brott mot mänskliga rättigheter som begås, särskilt mot barn och inom familjer, av religiösa motiv vare sig det gäller kristna, muslimska eller andra trosläror.

  Den göteborgske poeten och schackspelaren Bertil Gedda uttryckte det bra:

  ”Människan blir inte fri förrän markytan har höjts ovanför fängelsemurarna och kyrktornen”.

 2. Inga-Lisa Sangregorio

  Sverige har haft skamligt lätt att acceptera vissa former av förtryck, med hänvisning till ett illa definierat kulturbegrepp. De stackars invandrarna skulle gubevars få behålla sin ”kultur”, även om det handlade om vanföreställningar från förmoderna klansamhällen. Att man i praktiken kom att stödja de gamla männen (och i viss mån kvinnorna) på bekostnad av framför allt de unga kvinnorna tog det lång tid att upptäcka, och många har ännu inte upptäckt det.
  Det finns ett förakt i mycket av det som har marknadförts som tolerans.

 3. sossemannen

  Jag utgick från att påtvingat äktenskap är förbjudet. Men så utgick jag ju också från att tidelag var förbjudet innan det blev debatt om det. Jag håller i stort med om det du skriver. Men någon barnombudsman tror jag inte på. Statliga förvaltningar ska genomdriva politik beslutad av riksdagen, inte driva egna frågor.

  Det är ju just att driva ärenden själva med egen politik som statliga ombudsmän gör. Jämo är näst intill verkningslös, men egen politik bedriver de. Istället borde vi aktivera folkrörelserna så att dessa får kraft att driva politiken. Förvaltning bör vara förvaltning och politik politik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s