”Något som liknar en oblodig revolution…”

Det gläder mig att se hur det öppna valet av ordförande till s-kvinnor väcker både intresse och debatt. TV4 noterade häromdagen att ordförandevalet sker i en öppen process (Strid om topposten...) I det senaste numret av Aktuellt i Politiken skriver fyra av Kvinnoförbundets distriktsordförande att ett nytt ledarskap behövs i s-kvinnor. De argumenterar med skärpa för en mer  kraftfull socialdemokratisk jämställdhetspolitik. De noterar att regeringens politik har ökat de ekonomiska klyftorna mellan kvinnor och män, och att kvinnors arbetsvillkor och hälsa har försämrats. Denna utveckling måste vändas. Eva-Lena Jansson, själv kandidat, argumenterar också för förnyelse på Politikerbloggen. Hon lyfter bland annat den viktiga frågan om samarbete mellan s-kvinnor och fackföreningsrörelsen. Ylva Johansson ställer krav på Håkan Juholt om en skarpare jämställdhetspolitik i DN.

Själv är jag övertygad om att s-kvinnor kan ta täten i en politisk mobilisering för ökad jämställdhet och social rättvisa. Men om detta ska lyckas krävs både en bättre organisation och en nytändning i politiken. Medlemmarnas kunskap och kraft måste tas till vara. Här finns motorn för framgång och påverkan. Det krävs också en djärvhet och en vilja att i grunden förändra det samhälle som vi lever i. Målet måste vara att  män och kvinnor – enligt jämställdhetspolitikens mål – verkligen ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. 

Inför 1970-talets stora jämställdhetsreformer formulerade Anna-Greta Leijon några bevingade ord: att kampen för jämställdhet  är långt mer genomgripande än vi kanske föreställer oss;  ”något som liknar en oblodig revolution”.

Jag tror att Anna-Greta Leijon hade alldeles rätt. Idén om jämställdhet är en revolution både i vardagen och i samhället; en revolution svårare än de flesta därför att en berör både makt och värderingar, både pengar och kärlek, både offentligt och privat.

Ja än idag, fyrtio år efter de stora jämställdhetsreformerna, kan vi se att få frågor berör människor så starkt som jämställdhetspolitiken.  Men det är också få frågor som är så viktiga om vi vill värna alla människors lika rättigheter och lika värde. För Socialdemokraterna förblir jämställdhetspolitiken en nyckelfråga. Därför kan partiet inte längre ducka därför att frågan är laddad och kontroversiell. När socialdemokratin är som bäst står kvinnors och barns villkor högst på den politiska agendan.

Mer media: AiP om den jämna ledarstriden.

För spännande reflektioner om 1970-talets jämställdhetspolitiska genombrott, se rapport från vittnesseminarium på Södertörns högskola, ”Revolution på svenska” med Christina Florin och Yvonne Hirdman.

7 kommentarer

Under Uncategorized

7 svar till “”Något som liknar en oblodig revolution…”

 1. sossemannen

  Genusdimensionen rör sexuell lust, yrkesval, utsatthet för våld, utövande av våld, ideal för utseende, betyg i skolan, deltagande i högre utbildning, ansvar för hushållet, självkänsla och mycket mer.

  Sverige är inte nära att bli ett jämställt land. I själva verket är det så oerhört långt från att vara jämställt. Vi har bara börjat skrapa på ytan. Vidare är det inte så att alla för jämställdhet eller att det är några olyckshändelser som gör att vi inte är jämställda.
  Liksom kampen mellan arbete kapital både är högst verklig och samtidigt inte har ett dug med biologiskt arv att göra finns en sådan mellan män och kvinnor.
  Den konflikten måste teoretiseras, konkretiseras och diskuteras.

  Det är trevligt att det händer lika grejer i S-kvinnor. Det behövs fler oblodiga revolutioner och sådana vore det trevligt om ni stod för.

 2. torparhustrun

  Varmt grattis, Lena, till nomineringen som ordförande för s-kvinnor av en enhällig valberedning (TT). S-kvinnor behövs för att lyfta kvinnofrågorna inom socialdemokratin och i Sverige i stort. Hur länge ska vi kvinnor betraktas som det andra könet?

  Lycka till!

  Lena Källman

 3. Grattis, Lena, till den enhälliga nomineringen.

  Till er övriga: blir Lena vald till Kvinnoförbundets ordförande, blir hon automatiskt adjungerad till partiets VU (och även partistyrelsen). Därmed får hon den centrala position i politiken hon förtjänar.

 4. Gudrun Ryman

  tack Enn Kokk för den upplysningen – det gör ju valet ännu mer hoppingivande!!

 5. Kjell Arvedson

  Det här var en riktigt bra nyhet!
  En av de viktigaste jämställdhetsfrågorna är arbetsmarknadspolitiken – för yngre kvinnor gäller det daglönesystem som socialdemokratin brukar peka på i sin historieskrivning, och är stolta över att ha avskaffat. Men fullständigt missat att vi har återinfört med vikarieeländet i offentliga sektorn, som också spritt sig till den privata.

 6. Ping: Bra med frågor om jämställhet, Ylva Johansson | Anna Vikström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s