Framtid med s-kvinnor

S-kvinnors valberedning har enhälligt föreslagit att jag ska bli förbundets nya ordförande. Beslut fattas på förbundsmötet i augusti. Så glad jag blir över detta förtroende!

I Visby mötte jag idag media tillsammans med Anette Medbom, ordförande för s-kvinnor på Gotland, som arrangerade träffen. Tack för det, Anette!

Anette informerade om valberedningens beslut och jag fick chansen att berätta något om hur jag ser på utmaningarna i jämställdhetspolitiken och s-kvinnors framtid.

Det här var mina kortfattade budskap:

1)  Vårt uppdrag är att åter sätta jämställdhetsfrågorna högst upp på den politiska agendan. 40 år efter de stora jämställdhetspolitiska reformerna består ojämlikheten mellan kvinnor och män, och vad värre är: den fördjupas. De senaste årens borgerliga politik har ensidigt gynnat  män. Nu krävs en socialdemokratisk offensiv med nya kvinnopolitiska reformer!

2)    Min ambition är också att S-kvinnor ska bidra till en nystart för det socialdemokratiska partiet inför valet 2014 , med feministiska perspektiv. Vi ska se till jämställdhetsfrågorna inte glöms bort! Jag menar att just de frågor som är allra viktigast för kvinnor har tappat i prioritet inom det Socialdemokratiska partiet under senare år. Det handlar om t.ex. den generella välfärdspolitiken, en väl fungerande offentlig sektor, barnens villkor, arbetsmiljö och arbetstider, bostäder och kollektivtrafik.

När det socialdemokratiska partiet har varit som bäst har kvinnor och barn stått i fokus. Vi ska inte se på välfärden som en kostnad utan som en investering. Om partiet ska återfinna sin själ så måste man lyssna på kvinnorna!

3) Till sist, och kanske viktigast av allt: om jag får förtroendet att bli ordförande vill jag tillsammans med medlemmarna utveckla s-kvinnor till en ännu mer vital och aktiv organisation – från klubbarna och uppåt. Styrkan i en rörelse handlar om medlemmarnas engagemang, erfarenhet och möjligheter att påverka. Jag vill att  s-kvinnor ska vara en resurs och en plattform för kvinnor i politiken. Det ska vara roligt, meningsfullt och spännande att ta del i s-kvinnors arbete.

S-kvinnor är en viktig kraft i arbetarrörelsen och en organisation som under årens lopp verkligen har gjort skillnad i politiken. Jag vill fullfölja och utveckla den traditionen. Vi har stora och viktiga uppdrag framför oss.

Mediaklipp med anledning av pressmeddelande från Valberedningen och mediaträff med S-kvinnor på Gotland 4 juli bl.a. SvT,  TV4 NyheternaDNSvD,  Dagens ArenaRiksdag och departement,  GotlandsnyttLidköpingsnyttMakthavare, Aftonbladet politikerkollenCorrenUppsalademokratenNyheter 24. Blogga: Jämlikhetsanden,  Martin MobergAnna ArdinRöda Berget.

18 kommentarer

Under Uncategorized

18 svar till “Framtid med s-kvinnor

 1. Bosse Bergkvist

  Såja! Nu börjar det hända nåt! Grattis Lena, men ännu mer grattis till (s), och inte bara kvinnorna! Grattis, Sverige! Må alla goda krafter möta upp vid din sida, Lena!

 2. Christian

  Grattis! Ett bra val för både S-kvinnorna och partiet. Hoppas s-kvinnorna kan bli en lite självständigare röst än de varit de senaste åren.

 3. Olle Nilsson

  Grattis Lena!

 4. Mycket bra för Socialdemokraterna! Grattishälsningar!

 5. Det bådar gott för S-kvinnorna i framtiden! Grattis Lena!!

 6. Magnus Nilsson

  Grattis – hoppas du skaffar dig utrymme att driva på en förnyelse och fördjupning av klimatpolitiken. Alla i (S)-toppen vet att detta är ödesfrågan, men snacka om beröringsskräck…

 7. Det är bara att gratulera … till något som rimligen måste vara ett hästjobb, om nu kvinnoförbundet åter skall kunna fås att spela en progressiv roll.

 8. sossemannen

  Gratulerar. Av din presentation av vad du vill göra som ordförande att döma kan det bli en mer spännande tid i politiken om du blir vald. Det hade varit trevligt med en s-kvinnoorganisation som det är mer fart i än det varit de senaste åren.

 9. Klas

  Äntligen kan S få en duktig och påläst röst i mediabruset!

 10. Ping: S hårda kamp mot lika behandling | Under tallen

 11. Lassalle

  Kunnig Socialdemokratisk kvinna med en levande vision att uträtta något och dessutom vara en i laget,kan det bli bättre.
  Sort Grattis.

 12. Jag får väl snarast gratulera S-kvinnorna… Fast dom kan ju bli ett forum för allmänpolitisk radikalisering, ungefär som dom var på 60-talet eller när det nu var. Det vore synd om du slutade med det.

  • lenasommestad

   Tack Jan. Om det gr vgen lovar jag att hlla iddebatten igng, men en ny roll stller frsts nya krav, som du ju vet! Hlsar Lena

 13. Lilian Lama

  Grattis Lena!

 14. Karl Lundin

  Gratulerar, verkligen kul! Detta skall bli intressant.

 15. Grattis Lena! Din sakkunskap kommer garanterat att återge ert parti ett ökat förtroende i väljarkåren.

 16. Lena.
  S behöver bra ledare och frontfigurer.
  Nu får S-kvinnorna det och dom är att gratulera.
  Önskar lycka till i nya arbetet och i kommande valrörelse.

  http://stigberglund.wordpress.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s