Dags att ta strid för den jämställda familjepolitiken

Idag skriver jag i Piteåtidningen om hur alliansregeringen är på väg att skapa en helt ny familjepolitik i Sverige, ”Dags att ta strid för en jämlik och rättfärdig familjepolitik”. Den borgerliga alliansen ger inte längre tydligt stöd till den tvåförörjarmodell som sedan 40 år tillbaka har gjort Sverige till en unik pionjär i jämställdhetspolitiken. Familjepolitiken blir istället alltmer uppdelad efter sociala och etniska linjer. Politiken riskerar att återuppväcka en traditionell och underordnad kvinnoroll för de kvinnor, som har låga inkomster eller står långt från arbetsmarknaden.

Artikeln publiceras inför S-kvinnors förbundsmöte i Luelå. Det är härligt att vara här! Norrbottens S-kvinnor har ikväll bjudit de hundra ombuden på en spännande runtur i Gammelstaden. I morgon börjar allvaret och arbetet, med tal, val, torgmöte och motioner.

De som vill nå mig, från pressen, hänvisas under förbundsmötet till Sara Gunnerud, 070-6939578.

15 kommentarer

Under Jämställdhet, Välfärd

15 svar till “Dags att ta strid för den jämställda familjepolitiken

 1. Ping: Om konsten att förvränga verkligheten « Parkstugan

 2. sossemannen

  Grattis till ordförandeskapet. Nu kanske det blir lite bättre skattepolitik och mer intern kritik omt hierarkier och annat dåligt. Det här kan bli intressant,

 3. sossemannen

  Apropå skattepolitiken syftade jag i förr inlägget på att den politik Tommy Waidelich står för inte går ihop med progressiva satsningar på välfärd. Det är mycket som måste göras om i grunden. Skattepolitiken är en del av det.

  • lenasommestad

   En skattepolitisk utredning pågår just nu inom det socialdemokratiska partiet. Den leds av Leif Pagrotsky. Debatt på temat är alltså välkommen! Själv har jag under senare tid funderat över det faktum att de svenska kommunerna är så helt beroende av inkomstskatter. Sedan 1990-talet, då arbetslösheten har legat på konstant höga nivåer, har detta varit ett stort problem. Finns det möjlighet att tänka nytt här?

 4. Stort grattis till ordförandeskapet. Jag hoppas du gör något för att minska barnfattigdomen. Kvinnors ställning på arbetsmarknaden har försvagats och våldet mot kvinnor och barn ökar – i det läget föreslår Ylva Johansson halverat barnidrag, vilket ytterligare försvårar för misshandlade kvinnor att lämna ett destruktivt förhållande samt cementerar ekonomisk ojämlikhet mellan könen än mer. Hur jämställt är det? Räcker det inte med att kvinnors löner har halkat efter enormt mycket, och anställningstryggheten urholkats i och med förslag om visstidsanställningar, provanställningar och borttagen stämpling för deltidsarbetslösa (oftast kvinnor)?
  Se http://sanningenompapparattsrorelsen.wordpress.com/2011/07/01/ylva-johansson-vad-gor-du-sjalv-for-att-undanroja-barnfattigdomen/

  • lenasommestad

   Tack för ditt inlägg. Jag har också läst ditt blogginlägg.
   Vi är eniga om vikten av stärka kvinnors ekonomiska ställning. De försämringar som har skett på kvinnors arbetsmarknad under senare år är dramatiska och här krävs åtgärder både politiskt och fackligt. Inom LO tog man häromdagen beslut om en tydlig jämställdhetsprofil, vilket verkligen gläder mig. Ett av de krav som kommer att drivas hårt av LO, och som drivs även av S-kvinnor, är begränsningar i rätten till visstidsanställning. Vi driver också krav på rätt till heltid, och barnomsorg på de tider då föräldrar behöver det.
   Jag kan förstå att du reagerar på förslag om att barnbidraget ska delas, eftersom barnbidraget sedan det infördes på 1940-talet alltid har betalats ut till mamman. Mot bakgrund av de stora inkomstskillnader som finns mellan kvinnor och män kan man argumentera för att barnbidraget bör betalas ut till mamman så länge dessa skillnader består. Å andra sidan har svensk familjepolitik ända sedan 1970-talet utgått från att pappor och mammor ska dela ansvaret för barnen. Att så sker är en grundförutsättning för att kvinnor och män ska ha samma möjligheter och rättigheter i samhället. Om vi vill att pappor ska ta fullt ansvar för sina barn så kan det finnas skäl att också visa detta genom att utgå från att pappor kan ta ansvar på samma sätt som mammor. Barnbidraget är såvitt jag vet den enda förmån som inte är könsneutral. All annan familjelagstiftning är idag könsneutral – vilket i grunden är en fantastisk framgång.
   Du utgår från våldsutsatta kvinnors och barns situation, och i detta perspektiv kan jag förstå din upprördhet. Men utgångspunkten kan inte vara att alla pappor ska bemötas som potentiella våldsutövare.
   Du skriver att ”Socialdemokraterna är liksom moderaterna ett parti för män, män som vill ha alla fördelar och inte är ett enda dugg intresserade av jämställdhet”. Faktum är att fler kvinnor än män röster på Socialdemokraterna. S-kvinnor arbetar intensivt med politiska åtgärder för att minska mäns våld mot kvinnor.
   Jag hoppas på mer kontakt och diskussion i dessa frågor. Stora problem återstår för kvinnor i Sverige och förhållandena har försämrats för många kvinnor under de sista 20 åren. Likväl finns det få samhällen i världen där kvinnor har samma starka ställning som här. Det har vi skäl att kämpa vidare tillsammans för.

   • Alva Myrdals socialdarwinistiska fördomar och jämlikhetsexperiment hjälper inte utsatta mödrar och barn. Om ni vill skapa jämställdhet för våldsutsatta kvinnor och barn måste följande åtgärder omedelbart vidtas, görs inte det visar man att man inte är intresserad av att få stopp på våldet:
    1. Sluta möjliggöra våldet genom att tillåta våldsdömda fäder starta vårdnadstvister mot sina brottsoffer som fortsättning på sin misshandel – vid våld mot kvinnan och/eller barnen ska enskild vårdnad för mamman gälla.
    2. Sluta tvinga barn till obevakade umgängen med dömda förövare.
    3. Minska införseln av alkohol via EU. Ta itu med supandet.
    4. Om umgänge skall ske – låt barnen själva bestämma om det skall ske, men inte hur, dvs det ska vara obligatoriskt bevakade umgängen för fäder som misshandlat sin tidigare familj (frun och/eller barnen).
    5. Utbilda kontaktpersonerna som skall vara med vid eventuella bevakade umgängen så att de slutar gulla med förövarna och möjliggöra hans fortsatta fysiska, psykiska, emotionella och juridisk/ekonomiska misshandel mot sin tidigare familj. De ska ha ett brottsofferperspektiv och inte ett gärningsmannaperspektiv.
    6. HÖJ skadestånden som våldsdömda måste betala till sina offer, inför effektivare införsel på lön och tillgångar för snabb betalning av skadestånden)
    7. Stoppa väntetiderna för brottmål när det gäller våld mot kvinnor och
    barn – brotten hinner preskriberas och vittnen glömma så lång tid tar det
    nu.
    8. Ge de våldsutsatta kvinnorna och barnen som fått sina mänskliga rättigheter kränkta genom att samhället hjälpt förövarna misshandla dem med obegränsat antal vårdnadstvister ekonomisk kompensation.

 5. Christer Larsson

  Stort grattis Lena till förtroendeuppdraget som ny ordförande för S-kvinnor. Hoppas du känner glädje inför uppdraget och vill ta fajten både inom och utanför partiet. Ditt engagemang och din röst behövs.

 6. Frida

  Stort grattis till ordförandeposten i S-kvinnor! Jag hoppas dina idéer, erfarenheter och kunskap kommer att märkas i socialdemokraternas politik framöver!

 7. Grattis Lena till att bli min ordföring i s-kvinnor.
  instämmer för övrigt med föregående talare.

 8. Gratulerar till ordförandeskapet. Även om jag inte delar alla dina uppfattningar i olika frågor så har jag förstått att miljön och en framtid för våra barn och barnbarn utan den farliga kärnkraften ligger dig varmt om hjärtat. S-kvinnorna har ett stolt förflutet när det gällde att stoppa Gunnar Hedlund och Tage Erlanders planer på svenskt atomvapen.
  http://runelanestrand.wordpress.com

 9. Markus i Göteborg

  Stort grattis till posten! Hade ännu hellre sett dig som partiordförande men man kan inte få allt. Gör det du gör, lika bra som du alltid har gjort det! Allt gott.

 10. Grattis till ordförandeskapet, Lena! För egen del gläds jag mest åt att du därmed blir adjungerad till partiets VU.

 11. Lassalle

  GRATTIS Lena,din röst behövs.

 12. lenasommestad

  Tack till er alla för gratulationer. Detta är ett härligt, spännande och svårt uppdrag…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s