Välkomna Folkpartiet att samarbeta i familjepolitiken

Min artikel om Folkpartiet och feminismen i torsdagens GP, ”Dagens folkpartister saknar socialt patos”, föranledde en snabb replik från Nyamko Sabuni och Helene Odenljung (GP 16 september). Jag återkommer med slutreplik, men låt mig redan här på bloggen kommentera ett av de märkliga argument som Sabuni och Odeljung framför.

De skriver frankt att ”Sommerstad nämner i sin artikel vårdnadsbidragets konsekvenser men glömmer att hennes eget parti har drivit igenom ett införande i Örebro”.

Sabuni och Odenljung borde veta att vårdnadsbidraget inte har drivits igenom av Socialdemokraterna i Örebro. Det infördes under den förra mandatperioden, när Staffan Werme (FP) var ordförande i komunstyrelsen och då Folkpartiet samarbetade med Modernaterna, Kristdemokraterna, Centern och Miljöpartiet. Tyvärr var det andra frågor än avskaffande av vårdnadsbidraget som Socialdemokraterna valde att prioritera i de förhandlingar som efter nyvalet 2011 ledde fram till en ny koalition mellan Socialdemokraterna  Centerpartiet och Kristdemokraterna. Det beklagar jag – även om jag till fullo förstår att vallöftet att minimera Sverigedemokraternas inflytande fick den högsta prioriteten i förhandlingarna i Örebro.

Det mest beklagliga är dock att folkpartiet på nationell nivå inte har haft styrka nog att avvisa Kristdemokraternas traditionalistiska familjepolitik. Därmed står kommunpolitiker runt om i landet inför större problem att försvara jämställdheten än de annars skulle ha gjort.

Jag är glad över att Folkpartiet Liberalerna och Socialdemokraterna har en i långa stycken gemensam syn på familjepolitiken. Låt oss gärna samarbeta för att jämställdheten ska lyftas högre i båda de politiska blocken!

Idag presenterar Håkan Juholt och Carin Jämtin tre tunga förslag i socialdemokratisk familjepolitik (DN). Ett av förslagen är att avskaffa barnomsorgspeng och vårdnadsbidrag. Vad gör Folkpartiet?


2 kommentarer

Under Jämställdhet

2 svar till “Välkomna Folkpartiet att samarbeta i familjepolitiken

 1. Sven-Eric Forsén

  Det är intressant att läsa dina synpunkter på familjepolitiken och att Socialdemokraterna och FP Liberalerna skulle kunna samarbeta kring denna. Socialdemokratin har alltid haft en förmåga att samarbeta i för samhället viktiga frågor. Därför har detta kunnat ske med framgång även i minoritetsställning. Med tanke på senaste väljarbarometerns nedslående resultat för Jan Björklund & co, borde det finnas skäl för partiet att byta politisk inriktning. Så varför inte återvända till socialliberalismen, inte bara i tal av Birgitta Ohlsson, utan även i verkligheten. Då jag tillhörde partiet var
  vi flera som hoppades på ett närmande liberaler och socialdemokrater emellan. Kanske ett nytt politiskt landskap kan leda till detta.

  vi flera som hoppades på ett närmande mellan FP och SAP. Allianssamarbetet innebär allt för stora uppoffringar för flera partier till gagn endast för Moderaterna. Ett nytt politiskt landskap kommer troligen att
  vi flera som såg fram emot, och hoppades på ett närmande mellan FP och SAP.

 2. Sven-Eric Forsén

  Beklagar att datorn började galoppera. Jag kunde inte kontrollera de sista meningarna som försvann utom kontroll. Men jag hoppas att innehållet inte skyms av det plötsliga hoppet som tvingade mig upprepa saker som redan var sagda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s