Vem ska betala priset för 24-timmarssamhället?

Inte oväntat drar arbetsgivarna till strid när Håkan Juholt och Carin Jämtin tar upp frågan om rätt till heltid. I DN förklarar en grupp företagare hur fullständigt omöjligt det är att organisera arbetet i de egna branscherna så att de anställda kan få heltid.

Vad vi inte får svar på är varför just kvinnors jobb är så omöjliga att organisera som heltider.

Vi får heller inte veta varför enskilda kvinnor (och män) ska betala priset för att samhället organiseras på deltidsbasis. Företagarna i DN slår i sin replik fast att deltider måste finnas. De är helt enkelt oundgängliga, hävdar de. Samtidigt har dessa företagare inte ett ord att säga om att det inte längre är möjligt för deltidsarbetande att under längre tid stämpla upp till heltid (efter 75 dagar). Hur vore det om företagarna själva drev en kampanj om att rätten att  stämpla upp till heltid? Det måste väl vara rimligt om deltiderna är så omöjliga att avskaffa?

En sak är klar: dagens situation är oacceptabel. Det är inte rimligt att samhället ska organiseras i deltider – till gagn för företagens vinster och konsumenternas valfrihet, samtidigt som  notan skickas till de deltidsanställda, som ensamma ska bära bördan av 24-timmars-samhället.

Mer bloggat: Guuran.

3 kommentarer

Under Jämställdhet

3 svar till “Vem ska betala priset för 24-timmarssamhället?

  1. lassethn

    Ytterligare ett bevis på att företagare och arbetsgivare inte är så duktiga som dom borde..nu klarar de inte av att organisera arbetet. Ändå så har de rätt att leda och fördela arbetet.

  2. Märkligt nog [sic] så lyckas ju vissa av arbetsgivarna inom handeln organisera arbetet så att alla har heltider. Hos t.ex arbetsgivare som Elgiganten och K-Rauta där majoriteten anställda är män, finns knappt några deltider alls.

    Intressant också att de fem företagarna (omedvetet) sågar alla åtgärder med sänkta arbetsgivaravgifter, lägre löner för unga och momssänkningar för att minska arbetslösheten med meningen:
    ”Företag kan inte ha fler anställda än det finns behov av.”

    Ibland så slinker det ut en sanning, tydligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s