Fp sviker de stora kvinnogrupperna

Folkpartiet gör idag ett märkligt utspel i jämställdhetspolitiken (Ekot). Möjligheter till avdrag för tjänster i hemmet bör fördubblas enligt Fp, trots att endast tre procent av dem som idag utnyttjar avdragen når upp till det redan anmärkningsvärt höga avdragstaket.

Jämställhetsminister Nyamko Sabuni anser att reformen är synnerligen angelägen ur jämställdhetssynpunkt, eftersom det enligt Sabuni inte är acceptabelt att en barnfamilj i villa ska behöva prioritera mellan att anlita städhjälp och renovera villan. Under det år då villan renoveras kanske det blir för dyrt att också ha städhjälp.

Med detta förslag går Folkpartiet ytterligare ett steg mot en jämställdhets- och familjepolitik, som ensidigt gynnar de bäst ställda familjerna i samhället. Detta sker samtidigt som den offentliga välfärdens resurser, som gagnar alla familjer,  förblir otillräckliga.

Sveriges stora framgångar i familjepolitiken har historiskt byggt på åtgärder som når brett och som särskilt stöder föräldrar och familjer som lever under svåra villkor. Var finns Sabunis medkänsla med de familjer, som måste prioritera mellan utgifter som är långt mer grundläggande än valet mellan villarenovering eller städhjälp?

 

7 kommentarer

Under Jämställdhet

7 svar till “Fp sviker de stora kvinnogrupperna

 1. Sven-Eric Forsén

  Folkpartiet upphör aldrig att förvåna. Det är knappast okänt att partiets tidigare socialliberala strömningar effektivt förpassats till en tillvaro fjärran från inflytande. Arvet från Karl Staaff har allt annat än vårdats och utvecklats i en positiv riktning. Med Lars Leionborg och Jan Björklund i ledningen, inleddes och fullföljdes (?), vägen in i kommandodisciplin och en kapitalistiskt egoistisk nylibaral doktrin. Med utgångspunkt från detta, tror jag att ”gamle Staaffen”, skulle ha blivit sosse i dagens Sverige.

 2. Ping: Till priset av en ordinär Djursholmsvilla « Ett hjärta RÖTT

 3. lasse

  Nu får de väl bestämma sig, här har medelklassen i egen bostad renoverat sina kök till toppstandard och Rut städar dem, i senaste budgeten skall de nu ändra sitt beteende med Alliansen mikrostyrning av medelklassens beteende, nu ska folk i stället sitta på krogen och inte använda sina köksinvesteringar. Bläcket har knappt torkat på budgeten innan Fp vill skicka hem folk från krogen för att investera ännu mer i sina kök som de helst inte ska använda.

  En närmast bisarr mikrostyrning av den egnahemsägande medelklassens beteende, städning, trädgårdsskötsel, köksinvesteringar och verandor subventioneras + jobbskatteavdrag och låga räntor, medan de fattigaste och mest utsatt ska stramas åt för att sk finansiera denna befängda ekonomiska politik och agera ofrivilliga bekämpare av inbillade inflationshot.

  Problemet för folket är väl att S nya ekonomiska guru inte i stort har någon annan syn på ekonomi.

 4. lasse

  Samtidigt som man öser miljarder och åter miljarder i subventioner till lyxrenoveringar och städning av medelklassens bostäder och deras krogsväng blir bostadsbristen allt värre. Vi kunde senast igår se på TV hur företag inte kan anställa folk som skall flytta dit där det trots allt finns en del jobb därför att det inte finns bostäder.

 5. Och att döma av Björklunds senaste utspel ska förslaget finansieras med sänkta ungdomslöner. Man tar sig för pannan. . .

 6. Ping: Folkpartiet står på de välbeställdas sida « Görans tankar och bagateller

 7. Inga-Lisa Sangregorio

  Curiouser and curiouser. Som gammal kvinnorörelseaktivist kan jag bara häpna över att det anses så självklart att hushållsarbetet är KVINNANS uppgift, och att enda sättet att skapa jämställdhet är att låta någon annan (kvinna) ta över uppgiften, på skattebetalarnas bekostnad. Ser att Jan Nygren (S) delar den inställningen (DN Debatt 30/9).
  ”Varför är räkskalen mina?” undrade min Grupp 8-vän Si Felicetti i boken ”Nio kvinnor nio liv”. 35 år senare är det fortfarande en bra fråga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s