Vad får kvinnors hälsa och frihet kosta?

Kvinnors arbetsmiljö blir en allt hetare fråga. Detsamma gäller kvinnors rätt till en rimlig försörjning – med heltid istället för deltid.

Mikael Sjöberg, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket, intervjuas i dagens DN om kvinnors arbetsmiljö (pappersupplagan). Kvinnor rapporterar mer skador och besvär från arbetet än män. Kvinnor är mer sjukskrivna. Inte minst inom vård och omsorg är besvären stora.  Ett stort ansvar vilar på svenska kommuner och landsting. Vad för kvinnors hälsa kosta?

En aktuell och svidande rapport kommer också från Kommunalarbetaren, som har kartlagt hur svenska kommuner klarar att erbjuda heltid istället för deltid. Man rapporterar att S-kommuner oftare kan erbjuda heltid än kommuner med borgerligt styre. Ändå är det mindre än hälften av S-kommunerna som erbjuder heltid. ”Det finns verkligen anledning för S-kvinnorna att fundera på hur de har använt sin makt, varannan damernas, som de haft i några år, där man faktiskt är med och styr över det här i kommunerna” säger Annelie Nordström, ordförande i Kommunal.

Påfallande många kommuner svarar att rätt till heltid inte får kosta något extra. Det ska klaras inom redan snåla kommunala budgetar. Frågan är: varför? Varför får kvinnors hälsa och frihet inte kosta något?

Rätten till autonomi, att kunna försörja sig själv, är en förutsättning för ett jämställt samhälle. God hälsa är grunden för både individuell välfärd och nationellt ekonomiskt välstånd. Det är positivt att allt fler kommuner nu jobbar på att förbättra kvinnors arbetsmiljö i offentlig sektor, men långt mer måste göras. Moderaterna hävdade i fredags i SvD att moderata kommuner ska gå i täten för en jämställd arbetsmarknad och rätt till heltid i offentlig sektor. Det är i så fall verkligen på tiden, för hittills har alliansstyrda kommuner varit sämst på att erbjuda kvinnor heltid. Se diagrammen nedan!

Men också Socialdemokraterna måste ta täten på ett långt mer kraftfullt sätt än hittills. Som ordförande för S-kvinnor tar jag till mig av Kommunals kritik. Med hälften kvinnor i de politiska församlingarna, måste Socialdemokraterna kunna göra mer för att förbättra kvinnors arbetsmiljö.

Diagram från Kommunalarbetaren

Diagram från Kommunalarbetaren

 

 

 

 

 

Rätt till heltid: Kommunalarbetaren om tio kommuner som jobbar för heltid och listan över kommuner som erbjuder rätt till heltid. Se även Stockholm inför rätt till heltid – ett löfte som gäller kommunens egna verksamheter men inte dess upphandlade entreprenörer. Ett ovanligt initiativ för att förbättra arbetsmiljön överlag kommer från landets skyddsombud; se Skyddsombud anmäler ministrar.

6 kommentarer

Under Jämställdhet, Välfärd

6 svar till “Vad får kvinnors hälsa och frihet kosta?

 1. Inga-Lisa Sangregorio

  Ovanligt nog vill jag rekommendera en huvudledare från Dagens Nyheter, ”Alla jobb är inte lika” (20 oktober). Jag citerar:

  ”Det finns ingen naturlag som säger att heltid måste vara lika mycket för alla. Kanske är 30 timmars arbetsvecka inom äldreomsorgen det som bäst motsvarar 40 timmar på kontor.”

 2. lenasommestad

  Tack Inga-Lisa för att du lyfter DN:s ledare.
  I DN idag får Mikael Sjöberg frågan om arbetstidsförkortning och avvisar den mycket snabbt, därför att han ser en risk för att kortare arbetstid blir ett sätt att undvika frågan om arbetsmiljön. Jag tycker att det finns skäl att diskutera dessa frågor – om arbetsmiljö och arbetstid – mer förutsättningslöst.
  Det har ju genomförts försök med sex timmars arbetsdag inom äldreomsorgen, som har varit framgångsrika. Å andra sidan finns det skäl att fråga sig om det inte är brist på bemanning som gör arbetet inom äldreomsorgen så orimligt tungt, att många väljer deltid istället för heltid.

 3. Ping: Politik som absurd och grym teater « Ett hjärta RÖTT

 4. U_M

  Arbetslösheten är den enskilt viktigaste frågan, eftersom den avgör att ett stort antal människor få leva på marginalen helt i onödan, allt medan de som arbetar slits ut. Är det inte konstigt att detta kan fortgå, trots att vi lever i en demokrati i ett av världens rikaste länder i historien? Vad skall de arbetslösa ta sig till?

  Tycker man att de skall gå under bara för att hålla nere inflationen, dessutom ofta till en sådan nivå att den närmar sig deflation? Vi har haft en snabb teknisk utveckling i tvåhundra år och som det verkar som om resultatet har blivit att man regelmässigt ställer 400.000 människor i Sverige på soptippen.

  Samtidigt fungerar inte de offentliga systemen längre. Det är en fruktansvärd och farlig fars som utspelar sig, som hade varit komisk om det inte hade varit för det helt meningslösa lidande som drabbar massor med dugliga och kompetenta människor. De har blivit gisslan för företagsvinster och vinstförväntningar och en föreställning om effektivitet som är helt orealistisk. Inte ens det ekonomiska system som har byggts upp håller för dessa förväntningar och nu kommer lågkonjunkturen och kanske till och med en depression.

  Vad vill man då göra? Så lite som möjligt. Man har uppfunnit ett regelsystem som i princip omöjliggör att man kan få bukt med problemen, med finansiella mål som primärt missgynnar majoriteten men ger en liten minoritet enorma förmåner och möjligheter.

  Reglerna för hur man tänker att ekonomin skall fungera måste ändras.
  Dels för att systemet faktiskt inte fungerar. Detta har man känt till länge om man har velat känna till det. Men dels också för att vi inte kan ha ett system som med sina enorma klyftor krossar den demokrati som våra far- och morföräldrar modigt kämpade sig till.

  Vi riskerar att gå till historien som de generationer som tappade demokratin. Jag tror inte S kan lyckas vinna människornas hjärtan utan att få bukt med arbetslösheten, nämnd vid sitt rätta namn – inga märkliga ”åtgärder” – utan med riktiga arbeten. Om man inte vet hur det skall gå till har man nog mycket att fundera över.

  Å andra sidan är antagligen S det enda partiet som kunna ha en chans att klara det. Alliansen kommer aldrig att klara det, vilken än retorik de använder eftersom de egentligen är ointresserade av det. Men det är ingen anledning till att inte ta sig för problemet som ”det som skall lösas” – och inte behandla arbetslösheten som främst något att sörja över.

  • Mikael

   Bra där U_M. Äntligen börjar verkligheten krypa in under skinnet även på S sympatisörer. Nu är ni på god väg. Mitt tips är att fortsätta fundera över konkreta åtgärder som kan ge jobb, förankra dem i verkligheten genom att prata med folk och räkna på vad de kostar. Sen kanske ni mot all förmodan kan ge alliansen en fajt i valrörelsen.

   • U_M

    Jag tackar för dina synpunkter. Med utgångspunkt utifrån den synvinkel som du har haft i dina tidigare inlägg är jag dock rädd att vi kanske har väldigt olika syn på hur detta kan gå till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s