Kvinnor i politiken – världen förändras

President Ellen Johnson Sirleaf

President Ellen Johnson Sirleaf

Kvinnor har under historien haft begränsad möjlighet att utöva politisk makt. Så är det fortfarande. Bara 19 procent av världens parlamentsledamöter är kvinnor. Små steg framåt följs av svåra bakslag, som i de val som nyligen hölls i Egypten (Feministiskt perspektiv: Katastrofal könsbalans i Egyptens val).

Men trenden går likväl åt rätt håll. Alltfler kvinnor uppnår maktpositioner i politiken. Tre nyheter i veckan som gick påminner om kvinnors stegvisa inträde på den internationella politiska scenen: Nobels fredspris, toppmötet i Bryssel och klimatmötet i Durban, Sydafrika.

Liberias president, Ellen Johnson Sirleaf , har just besökt Stockholm. Som Afrikas första demokratiskt valda kvinnliga president har hon säkrat freden i Liberia efter år av krig. I lördags var hon en av tre kvinnor, som fick Nobels fredspris i Oslo.

När EU:s regeringschefer samlades i Bryssel i slutet av förra veckan var som vanligt mest män runt bordet. Men en kvinna dominerade scenen: Angela Merkel.

På klimatmötet i Durban stod fyra kvinnor i centrum: Klimatkonventionens generalsekreterare Christiana Figueres, mötesordföranden Maite Nkona-Mashbane  från Sydafrika, och Connie Hedegaard, EU-kommissionär och Jayanthi Natarayan, Indien, som slöt den slutliga kompromissen. Aldrig tidigare har så många kvinnor synts i toppositioner i de internationella klimatförhandlingarna. Från Sverige deltog Lena Ek, ny miljöminister.

Kan kvinnor göra skillnad?  Ja, kvinnors närvaro i politiken spelar roll, menar Lena Wägnerud, professor i statsvetenskap i Göteborg (Women in Parliaments). Sambandet mellan kvinnors närvaro i politiken å ena sidan, och politikens innehåll å den andra, är sammansatt, men studier av många länder visar att där kvinnor finns i politiken stärks kvinnors rättigheter.

Men oavsett vad kvinnor gör i politiken, är kvinnors närvaro självklart viktig. I ett jämställt samhälle har kvinnor och män lika stora möjligheter att uppnå makt och inflytande. Kvinnor och män ska ha samma möjlighet att påverka både samhället och sina egna liv.

Om kvinnor i politiken, se The Quota Database. Database of Quotas for Women. Här uppdateras kvinnors närvaro i världens parlament kontinuerligt. Det land som just nu har flest kvinnor i sitt parlament är Rwanda. Om kvinnor och genus på mötet i Durban, se Linn Hjort i Feministiskt perspektiv. Hanne Kjöller om en av de övriga fredspristagarna, Leymah Gbowee, i DN.

3 kommentarer

Under Jämställdhet

3 svar till “Kvinnor i politiken – världen förändras

  1. Piotr

    Situationen är rätt absurd: Vivianne Reding säger i sitt intervju för SR att 60% av akademiskt utbildade i Europa är kvinnor. Samtidigt är det männen som tar de bästa jobben. Så även i det socialdemokratiska partiet.

  2. Resultatet av den egyptiska valet på detta sätt på grund av många orsaker. Men den första anledningen är att den politiska revolutionen aldrig varit en kulturell revolution. Oförmågan att genomföra en kulturrevolution har många orsaker.
    Det andra skälet är att den egyptiska politiska islam av det slag som mest underutvecklade.

  3. Ping: Katrin Zytomierska – en moderat kampanjledare som uppmärksammats

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s