Svar till Saila Quicklund om sveket mot kvinnor med visstidsanställning

I min blogg Regeringens sviker de visstidsanställda kvinnorna frågade jag Saila Quicklund vad hon har att säga om det faktum att Sverige inte lever upp till EU:s krav på hur lagstiftningen för visstid ska vara utformad.

Saila Quicklund har nu svarat på sin blogg. Tyvärr är det ett svar som går runt min fråga. Nedan följer mitt svar till Saila (som tyvärr inte kan publiceras på hennes egen blogg som inte tillåter kommentarer):

Tack Saila Quicklund för en snabb respons.
Det är bra att vi är eniga om att tillsvidareanställningar ska vara huvudregeln på svensk arbetsmarknad.
Vad jag saknar i ditt inlägg är dock ett rakt svar på min fråga om hur regeringen har valt att hantera lagstiftningen kring visstidsanställningar. Jag noterade i mitt blogginlägg att regeringen redan i mars år 2010 fick en formell underrättelse från EU-kommissionen, med innebörden att det i Sverige inte finns något effektivt skydd mot upprepade tidsbegränsade anställningar. Sverige bryter därmed mot EU:s direktiv om visstidsarbete. Men regeringen har valt att inte följa denna underrättelse. Varför?
Om Moderaterna vill att tillsvidareanställningar ska vara huvudregel på svensk arbetsmarknad, då bör väl Sverige leva upp till de krav som EU ställer på lagstiftningen?
Du skriver vidare att en visstidsanställning kan vara en viktig bro in på arbetsmarknaden. Men varför ska unga kvinnor så mycket oftare än unga män behöva utnyttja denna otrygga bro?
Bland unga kvinnor (16-24 år) är 59 procent visstidsanställda, mot 47 procent av de unga männen (enligt LO, Anställningsformer, 2011).
Du skriver att det är en prioriterad fråga för alliansen att stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden. Hur kan ni då acceptera att unga kvinnor inte har samma chans till tillsvidareanställning som unga män?

5 kommentarer

Under Jämställdhet, Uncategorized

5 svar till “Svar till Saila Quicklund om sveket mot kvinnor med visstidsanställning

  1. B.

    Bra formulerat. Väntar med spänning på om Saila tänker svara på din ÖPPNA blogg. Det är dock omöjligt för mig /trots ifyllen ruta/ att bli uppmärksammad på nya kommentarer via e-post. Mindre problem. Det går ju alltid att logga in igen…
    Så till en fråga. Sker all arbetslagstiftning numera inom EU?

  2. Ping: Programkommissionen kickstartar 2012 – vem vill vara med? « Röda Berget

  3. Ping: Programkommissionen 1 Globaliseringen – Hur kan arbetarrörelsen påverka utvecklingen i en global värld? « Röda Berget

  4. Ping: Globaliseringen – vad är det? « Parkstugan

  5. Ping: Betyg till salu? « Parkstugan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s