Eurokrisen och kvinnorna: risker och möjligheter

I kväll ska EU:s ledare ta ställning till europakten. Man ska också diskutera åtgärder för att stimulera ekonomin. Det är ett möte av stor betydelse för Europas kvinnor. Om detta skriver jag i dag på SVT Debatt.

Alltför hårda åtstramningar i europaktens kölvatten innebär stora risker för kvinnors jobb och välfärd. Investeringar, inte nedskärningar, behövs för att långsiktigt säkra jämställdhet och en hållbar europeisk ekonomi.

Vad kan då göras för att vända trenden i detta svåra läge? Skarpa argument är kanske det bästa krutet.

Jämställdhet kan vara vägen till tillväxt och återhämtning för Europa, hävdar mina partikamrater Ylva Johansson, Anna Hedh och Olle Ludvigsson i en viktig artikel på SvD Brännpunkt (28 januari). De utgår från en studie av Goldman och Sachs, som pekar på stora potentialer:

Om den kvinnliga sysselsättningen i euroområdet höjdes till nuvarande manliga nivåer skulle resultatet kunna bli en BNP-ökning på uppemot 11 procent. I flera av de svagaste – och minst jämställda – ekonomierna är potentialen större. I Spanien, Italien och Grekland skulle det kunna handla om BNP-ökningar på upp till 13, 19 respektive 21 procent.

Ekonomiska argument brukar bita – om något. Just nu är dock den finansiella stabiliteten en större och mer akut fråga i Europa än oron för den ekonomiska tillväxten. Akut krislösning står högst upp på kvällens agenda.

Till sist: Det viktigaste målet, ur kvinnosynpunkt, är förstås att skapa en större frihet för Europas kvinnor – med jobb, valfrihet, välfärd. Låt oss hoppas att fortsatta framsteg blir möjliga, också inom europaktens strama regelverk.

Vad Sverige beträffar, hör jag personligen till dem som inte ser något skäl för Sverige att ansluta sig, vilket jag tidigare har skrivit om i mitt inlägg Klokt nej till europakten. Tyvärr höll Socialdemokraterna inte fast vid sitt kloka nej. Den debatten lär fortsätta.

11 kommentarer

Under EU, EMU, euron, Jämställdhet

11 svar till “Eurokrisen och kvinnorna: risker och möjligheter

 1. Bengt Johansson

  Och med denna din kommentar Lena, tolkar jag dig som att du inte säger nej till en eventuell svensk anslutning till europakten?
  Rätt uppfattat?

 2. lenasommestad

  Nej. Jag är och förblir personligen självklart av samma uppfattning som jag alltid har varit, att eurozonen inte fungerar och att Sverige inte bör vara med i europakten. Här ovan valde jag en annan vinkel, med utgångspunkt från min artikel på SVT Debatt. Inom ramen för den pakt som växer fram måste kvinnors ställning försvaras så långt det är möjligt; riskerna lyftas fram, möjligheterna drivas.
  Tack för frågan; jag gjorde genast ett tillägg i slutet av texten där jag hänvisar till mitt tidigare blogginlägg; Klokt nej till europakten, https://lenasommestad.wordpress.com/2012/01/20/klokt-nej-till-europakten/
  S-kvinnor, där jag är ordförande, står sedan EMU-omröstningen neutralt ifråga om euron.

 3. Varför protesterar ni inte då?????? S har ju just sagt ja till europakten. Varör höjer ni inte rösten – så lamt motstånd. Ni sviker kvinnorna, precis som S svikit både demokratin och ekonomin. IMF-lånen innebär ytterligare ett svek mot både löntagare och skattebetalare – risken för kreditförluster för skattebetalarna är skyhög och villkoren är usla, ändå säger S ja. HUR kan ni göra det???? http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/europakten-laser-oss-vid-hogerpolitik_6805647.svd ,
  http://svt.se/2.22620/1.2694307/imf-lan_ger_sverige_dalig_ranta
  Hela förfarandet när Juholt avsattes för en omedelbar kovändning till ett ja till europakten reser också massor med frågetecken ur demokratisk synpunkt
  https://komigenuva.wordpress.com/2012/01/29/protestera-mot-europakten-kontakta-eu-namnden-och-uppmana-dem-att-respektera-folkviljan/

 4. Kjell Arvedson

  Skulle någon kunna ta sig tiden att förklara för mig vad det här egentligen handlar om. Att EMU medför krav på gemensam finanspolitik var ett av argumenten jag själv använde i nej-kampanjen här hemma. Att denna finanspolitik, med den konstruktion EMU har dessutom skulle bli restriktiv trodde jag redan då var ett av själva syftena med hela valutaunionen. Därför röstade jag, och lyckligtvis en tydlig majoritet, nej i den svenska folkomröstningen.
  Nu, när det visar sig hur rätt vi hade, är det begripligt att EMU-medlemmarna tycker sig behöva starkare finanspolitiska tvångsåtgärder mot de bångstyriga, d v s de flesta.
  Vad jag inte begriper är argumenten för att Sverige bör vara med. Reinfeldt lugnar oss med att det inte innebär någon förpliktelse, och hoppas att någon svensk politiker får vara med på ett eller annat möte. Hur viktigt kan det vara, och varför går de andra med på att ge Sverige inflytande utan att ge något i gengäld? Varför är det viktigt för Sverige att grekerna späker sig? Snälla någon, förklara så att t o m lilla jag förstår!
  Lena, slutsatsen av din argumentation bör ju vara att man ska kunna driva en expansiv finanspolitik om det behövs, EMU-medlem eller ej. Och det håller jag med om. EMU och stabilitetspakten är ett hot mot både jämställdhet och jämlikhet. De sår vind, men resultatet kan bli storm.

 5. Idag beslutade ”EU:s ledare” att tidigarelägga ESM-fördragets ikraftträdande till juli 2012. Den tyska konfiskationen av statskassorna fortskrider – snart skickas även svensk statskassa till Berlin http://euobserver.com/1016/115074, http://komigenuva.wordpress.com/2012/01/16/vad-innebar-ds-201125-svar-eu-diktatur/
  Varför säger inte S Nej??? De europeiska högerpartiernas 1982-överenskommelse som nu fullföljs innebär spiken i kistan för både välfärden, demokratin och freden. http://komigenuva.wordpress.com/2009/03/22/moderater-med-karnvapen-for-fred-till-hoger-om-neutraliteten/

 6. Lena Källman

  Det är starkt att du Lena är emot den europakt som Sverige anslöt sig till ikväll. Men vad hjälper det, när majoriteten i socialdemokratin säger ja när de får vissa villkor uppfyllda? Det känns som om att du är en ropande röst i öknen – ett landskap där enighet inom partiet nu verkar vara A och O

 7. sb

  Detta är droppen Lena S- hur falsk kan man vara? ingen törs ropa högt!!!
  Kvinnofrågor- vad är det mot detta svek mot Juholt och hans påtvingade avhopp p g a ett ärligt motstånd mot europakten. Sossarna har nu grävt sin egen grav, kommer historien att visa. 90 procent av Sveriges befolkning har lämnat sina synpunkter att vi inte önskar delta i detta eurosamarbete Ingen verkar våga tala om att ”kejsaren är naken”och våga lämna köttgrytorna. Tacka vet jag Ann-Marie Pålsson med boken ”Knapptryckarkompaniet” som står för sin sak och lämnar det korrupta moderatpartiet. Lena- ta chansen och säg sanningen!

 8. Nu påstår Reinfeldt och Borg dessutom att Sverige lånar ut 145,2 miljarder till euron via IMF till ”marknadsmässiga villkor” och att detta är en ‘god affär’ för Sverige, vilket är en ren lögn, avslöjar SVT Rapport. 100 miljarder (förutom de 45,2 miljarder som M och S redan sagt ja till) lånas ut till euron via IMF till en ränta av 0,1 % som IMF i sin tur lånar ut till en ränta av 3 %. Dessutom är det stor risk för att dessa pengar inte ens kommer skuldkrisländerna till del, då ESM – European Stability Mechanism till 50 % finansieras av IMF. Det är alltså istället också stor risk att våra 145,2 miljarder hamnar hos ESM istället, dvs i Berlin, hos (M)erkel.
  Vi får heller aldrig veta vart våra 145, 2 miljarder hamnar då IMF:s protokoll är hemliga, något som V försökta kräva offentlighet på, utan att få gehör.
  http://www.rod.se/ekonomi/sverige-ger-kredit-till-imf.
  V har hela tiden sagt nej till IMF-lånen. Det är ju Tyskland som krävt att stödet till krisländerna ska gå via IMF (som sedan ska vara med och finansiera ESM – the Europea Stability Mechanism på 500 miljarder euro). Våra pengar kommer att slukas av ESM, det kan vi nog räkna med. Grekland kommer säkert inte att få ett öre av de pengarna. Utan våra 145,2 miljarder till euron via IMF kommer säkerligen att utgöra startplåten till ESM istället http://euobserver.com/1016/115074 och kanske gå till militarisering eller rakt in i tysk statskassa, då ESM består av eurozonens finansministrar och därmed kommer att domineras av Merkel (och Sarkozy).
  http://playrapport.se/video/2694628#/video/2694628
  Waidelich påstår nu att han är ”nöjd” med Reinfeldts ja till finanspakten utan att ha blivit presenterad med mer än en ”muntlig genomgång”.
  Är det demokrati – nej, ren diktatur skulle jag vilja säga. Reinfeldt tar självsvåldiga beslut och får förhandlingsmandat på basis av ”muntlig genomgång” av en finanspakt vars skrivningar EU-nämnd än mindre riksdagen eller svenska folket ens fått se och allra minst diskutera, debattera, remissbehandla osv. http://di.se/Artiklar/2012/1/30/257523/euro-krisKV3KORR-Waidelich-nojd-vid-den-forsta-anblicken/?sr=23&tr=299183&rlt=0
  SÄG NEJ!

 9. Naturligtvis. S-kvinnorna är inte trovärdiga när de å ena sidan säger sig värna om dem som är mest utsatta på arbetsmarknaden, men å andra sidan inte har något att säga om regler som förbjuder keynesiansk politik.
  Före EMU-omröstningen beskrev den tyska centralbankschefen Hans Tietmeyer ordningen som en tryckkokare där fackliga rättigheter kokas till mos – se http://lotidningen.se/2011/03/11/markligt-tyst-om-eurons-kris/. Att inte inta en ståndpunkt om detta gör s-kvinnorna till en en diskussionsklubb utan politisk betydelse.

 10. Lena Källman: Det är inte en majoritet av socialdemokrater som säger ja till denna europakt. Det är en liten klick i toppen.
  Jan Wiklund: Socialdemokratin har alltid dominerats av starka gubbar. Kvinnorörelsen står för kaffekokningen.

  • U_M

   Vad menar du med att ”Kvinnorörelsen står för kaffekokningen”?, jag ser att du även har skrivit det i ett annat kommentarspår. Jag tycker att det ger ett väldigt oförskämt och konstigt intryck med tanke på att innehavaren av denna blogg är just ordförande för S-Kvinnor.

   Om du har några mer sakliga synpunkter på S-Kvinnor så kanske du skulle utveckla dem istället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s