Ska Kristdemokraterna få styra alliansens familjepolitik?

I veckan har Kristdemokraterna skapat debatt med sitt förslag till nytt familjepolitiskt program (SvD 1 februari). Reaktionerna på Kristdemokraternas förslag har varit  skarpa, inte minst från jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, som betecknar Kristdemokraternas förslag för verklighetsfrämmande (SvD 2 februari).

Problemet för Nyamko Sabuni och hennes kolleger i Moderaterna och Centern är att de hittills har visat föga förmåga att stå upp för jämställdheten i praktisk politik. Det är Kristdemokraterna som har styrt i familjepolitiken. Nu är det dags att visa färg. Om detta skriver jag i dag på SvD Brännpunkt, Tänker regeringen låta KD styra familjepolitiken?

Mer från debatten: Större barngrupper i förskolan med KD:s förslag; Skrattretande när KD vill bryta normer?, och Förskolan kan aldrig ersätta förädrarna. Viktigt inlägg om KD:s roll som regeringsparti kommer från Dagens Arena.

8 kommentarer

Under Jämställdhet

8 svar till “Ska Kristdemokraterna få styra alliansens familjepolitik?

 1. Inga-Lisa Sangregorio

  Nyss hemkommen från två mediefria och därmed trots de fysiska ansträngningarna vilsamma vandringsveckor råkar jag höra sista delen av Tomas Rambergs lördagsintervju med Maria Larsson om kd:s familjepolitik. Något veligare och inkonsekventare har jag sällan hört. Är minister numera det enda yrke som inte kräver några kvalifikationer?

 2. MCP

  Den svenska familjepolitiken är främst till för att stödja karriärkvinnors och ensamstående mammors behov och alla vi andra får snällt ställa oss in i ledet. Vanliga familjer räknas inte, för hur mycket samhället än diskriminerar vanligt folk så vet våra politiker att de på något sätt kommer att klara sig. Tanken bakom denna politik är främst att barn till vanligt folk inte skall få en bättre uppväxt än barn till de prioriterade grupperna. Jag vill naturligtvis inte göra det svårare för ensamstående eller karriärister. Det jag är ute efter är mera flexibilitet i samhället. Idag väljer en del kvinnor att bli egenföretagare eftersom detta ger dem möjlighet att vara mera med barnen än de skulle kunna vara som anställda. De kan ju exempelvis låta vinst stå inne i företaget för att sedan ta ut den som lön när barnen är små. Med tanke på att många förstföderskor numera är ganska gamla så kan det ha samlats ganska mycket i firman och detta kan betalas ut som lön under småbarnsåren. Varför kan inte samma möjlighet finnas för vanliga anställda?
  En annan grupp som brukar klara av att få vara med sina barn under småbarnsåren är lärare som genom att först inte ta ut föräldrapenning under sin inledande föräldraledighet, sedan gå i och ur tjänst i samband med lov och slutligen avsluta med att ta ut föräldrapenning. Då har de möjlighet att stanna hemma med sina barn medan de är små, för trixandet ger ganska många dagars extra ledighet. Varför kan inte alla småbarnsföräldrar få denna möjlighet?
  Så är verkligheten och den är inte rättvis! Detta känner våra politiker till, men de bryr sig inte. Om samhället inser vad dess prioriterade och myglande grupper ställer till för samhället på lång sikt innan allt gått över styr, då finns det kanske en chans. Men om vi skall fortsätta att låta dessa grupper styra hur vi bygger vårt samhälle då kommer vi att utvecklas till ett U-land.

 3. Ping: Fredrik Reinfeldt är stolt – men inte nöjd « Ett hjärta RÖTT

 4. Sven-Eric Forsén

  Det har gått ganska långt i det kristdemokratiska förfallet då t.o.m. Nyamko Sabuni totalt sågar deras förslag. Hittills har emellertid KD fått igenom förvånansvärt mycket – av sin uråldriga syn på familjen – under Moderaternas beskydd. Men det har naturligtvis skett i en ambition för att befästa en falsk bild av borgerlig enighet i Alliansen. Men nu är denna konstellation inne i en process, där fogarna rämnar även inför en tidigare godtrogen allmänhet.

 5. U_M

  Reinfeldts udda utspel om att höja pensionsåldern visar på närmast en bisarr brist på verklighetsförankring. Det finns tydligen ingen gräns för hur hårt man har tänkt att exploatera de som arbetar. Han talar som om det inte fanns någon arbetslöshet alls.

  Föreställningen att det skulle finnas ”vettigare” åsikter och nyanser inom allianser ser nog tyvärr mest ut som illusioner. Det verkar onekligen vara den minsta gemensamma nämnarens politik man för, de mest extrema i varje alliansparti får på så sätt sina mest korkade åsikter omsatt till praktisk politik.

  Föreställningen att det till äventyrs skulle gå att samarbeta med dessa tossingar dog antagligen i verkligheten redan omkring 1995, som politisk dröm tycks den helt igenom fåfäng.

 6. Sara S

  Grattis till riksdagsplatsen!

 7. Lena Källman

  Härligt att du äntligen får en riksdagsplats! Nu kan du flytta fram positionerna, Lena!

 8. Emilia

  Varför kan vi inte ha en kvinna som är partiledare? Jag tycker att det är nästan mest kvinnor som är mest vakna på den här frågan. Det jag har märkt under Monas tid är att partiet har utvecklats mycket i sina bra värderingar och förståelse för jämställdhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s