Nya Tiden inspirerar

Med växande intresse har jag läst årets första nummer av Tiden. Daniel Suhonen och Kristin Lindroth bjuder in till en helt ny tidning som vill provocera och väcka debatt. Därtill bjuder man på fördjupande analyser kring ett väl valt tema: ”de asociala ingenjörerna”.

Ambitionen för temat ”de asociala ingenjörerna” är att frilägga den nya styrningskonst, som präglar dagens Sverige – en styrningskonst som bygger på den nyliberalismens ekonomiska och politiska idéer. Här analyseras de problem som präglar marknadsmodeller i offentlig sektor, en fråga som under senare tid har varit föremål för en intensiv debatt. Men här finns också spännande analyser kring ett tema som jag tror är mer okänt för det stora flertalet socialdemokrater: kritiken mot ”vår tids nya religion” – doktrinen om utvärdering, uppföljning och styrning.

När brister avslöjas hos privata eller offentliga välfärdsaktörer, blir svaret ofta att politikerna måste bli bättre på att upphandla och kontrollera kvalitet. Men just denna utvärderingsdoktrin är en del av problemet, hävdar statsvetaren Patrik Hall och ekonom-historikern Daniel Ankarloo. Offentlig sektor styrs i dag av management-modeller, där såväl politiker som professioner har förlorat ansvar och inflytande till förmån för de administratörer, som rattar styrsystemen.  Upphandlingar och resultatstyrning driver fram en ömsesidig misstro och en toppstyrd detaljkontroll av personal och verksamhet.  Det främjar inte en välfärd av hög kvalitet.

Numrets mest tänkvärda text är Jenny Anderssons essä, ”Vad kommer efter Eurotopin?” Hon efterfrågar en ny europapolitik, som kan möta ekonomisk kollaps och växande nationalism. Essän ger inga svar på hur detta ska gå till, men kanske är det just detta som gör mig berörd. Vi lever i en tid när EU-ledarnas kamp för att rädda valutan leder unionen bort från de centrala värden, som borde stå i fokus: arbete och välfärd. Var finns stigen som leder framåt?

Magasinet Tiden återfinns på nätet, här. Man kan också följa Tiden på Facebook.

6 kommentarer

Under Uncategorized

6 svar till “Nya Tiden inspirerar

  1. Janne

    Ja visst vore det bäst att låta tusen blommor blomma! Alla gör vad de är bäst på och alla gör det på sitt eget sätt. Lite som min dotter som säger ”jag gör som JAG vill” när man försöker visa det bästa sättet.

    Själv är jag bäst på att lata mig.

  2. Daniel Ankarloos text om asocial ingenjörskonst är helt fenomenal.

  3. Löfwén bör förstå att vänstern i partiet har mer på fötterna med en långvarig och välreflekterad analys bakom sig en en sönderfallande nyliberalism i sociala förklädnader.

  4. Tiden är oumbärlig för alla som behöver inspiration av en spänstig vänsterdebatt i ett politiskt landskap där flertalet partier börjar sin dag med att känna efter åt vilket håll vinden blåser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s