Den internationella kampen för kvinnors rättigheter måste stärkas!

I månadsskiftet februari-mars hölls årets FN-session för Kvinokommissionen, Commission on the Status of Women. Temat var Landsbygdens kvinnor. Fyra tusen aktivister mötte upp i New York, med hopp om att stärka kvinnors rättigheter. För en vecka sedan kom det sorgliga beskedet: förhandlingarna kollapsade efter tre veckor, ingen enighet kunde nås.

Som så många gånger tidigare var det frågan om kvinnors reproduktiva rättigheter, som vållade strid mellan progressiva och konservativa krafter. Förhandlare på plats i New York berättar om hur konservativa länder, med Vatikanen och Iran i spetsen, nu ifrågasätter rättigheter för kvinnor som världens länder sedan länge har enats om. Vi befinner oss i ett läge då förhandlingar om kvinnors ställning inte längre går framåt, utan bakåt. ”Jag kan inte dölja min stora besvikelse” skriver UN Women’s ordförande Michelle Bachelet (UN).

Jag tänker på denna förfärliga backlash i FN, när jag läser om Amina Filali från den lilla staden Larache nära Tanger i Marocko. 16 år gammal har hon tagit sitt liv, efter att ha tvingats att gifta sig med en man som våldtagit henne (BBC News). En lokal domstol pressade  henne att gifta sig med sin våldtäktsman – och detta trots att Amina inte hade uppnått äktenskapsåldern, 18 år. Äktenskapet ingicks i enlighet med en speciell bestämmelse i marockansk strafflag.

Bild BBC

Bild BBC

Flera hundra kvinnorättsaktivister har demonstrerat utanför parlamentet i Rabat, och vreden växer världen över. Också i Sverige anordnas en demonstration: imorgon kl 15.00. Plats: Marockanska ambassaden, Kungsholms Torg 16.

Aminas öde påminner oss om vårt ansvar för att säkra kvinnors rättigheter, världen över. När inte ens vunna framsteg är självklara, krävs än mer av gränsöverskridande kvinnosolidaritet.

10 kommentarer

Under Jämställdhet

10 svar till “Den internationella kampen för kvinnors rättigheter måste stärkas!

 1. Ping: Så har alliansen manipulerat utanförskapet « Ett hjärta RÖTT

 2. Lars Johansson

  Är det inte ett föråldrat tankesätt nu när vi alla är hen eller hens som det kanske heter i pluralis.
  Det är väl hens rättigheter som måste stärkas.
  ”Nu är det dags för borgerliga feminister att höja rösten för en familjepolitik för hens ” skrevs det på en progressiv sida för ett tag sedan.
  Ord som ”FN-session för Kvinokommissionen”, kvinnodagen”, ”fruntimmersveckan” och ”patriarken” med flera kan då strykas ur vårt ordförråd då de blivit föråldrade.
  Kanske lever de kvar i små byar i Norrlands inland under ytterliggare en tid men sen tas de ur bruk även där.

 3. Inez

  Feminister brukar ju säga att kön är en social konstruktion.
  Hur går det ihop med ditt inlägg?

  • lenasommestad

   Att kön – till en del – är en social konstruktion (som vi kallar genus) handlar just om hur vi formas av olika erfarenheter, institutioner, normer…. Poängen med att inse hur vi konstrueras av vår erfarenhet är att vi också kan förändra denna verklighet och våra egna liv, våra normer, och vår framtid.
   För mig är det inte något problem att se att män och kvinnor också i vår tid har olika erfarenheter och har fostrats på olika sätt; och att delar av de erfarenheter och värden som kvinnor har tilldelats i en historisk tradition är värda att lyftas och försvaras, som gemensamma värderingar.

 4. Jag tycker du har så rätt Lena.
  Jag upplever att hela demokratirörelsen och arbetet för jämlikhet mellan människor är under hårt bombardemang från flera rörelser med andra ideer och tankar.

  Det är nyliberala, religiösa och fascistiska motrörelser som angriper demokrati och jämlikhet. jag anser att vi behöver inse att kampen inte är slut bara för att vi lyckats ganska bra i vissa länder i norra Europa. Kampen måste fortsätta annars kommer framgångarna tappas och rörelsens målsättningar blir mycket svårare att nå.

  Vi ska minnas att vi har mål som inte delas av andra rörelser. Därför är internationell kamp både för demokrati och jämlikhet den goda fight vi aldrig får backa från.

  Marcus Goj Johansson
  Gräsrotsbloggare

 5. Lena skriver;
  ”För mig är det inte något problem att se att män och kvinnor också i vår tid har olika erfarenheter och har fostrats på olika sätt; och att delar av de erfarenheter och värden som kvinnor har tilldelats i en historisk tradition är värda att lyftas och försvaras, som gemensamma värderingar.”

  Du låter som en Timbroproducerad särartsfeminist med de sista meningarna här. Du menar väl ändå inte vad du skriver här?

  • lenasommestad

   Hej Kerstin, om jag låter som en timbroproducerad särartsfeminist måste kanske något ha gått snett?! Jag tror att vi pratar förbi varann. Om jag ska se något som jag själv bör formulera bättre i citatet ovan, är det att jag inte skulle se något problem i att vi har olika erfarenheter och intressen. Detta är naturligtvis ett problem eftersom det avspeglar ett ojämlikt och könssegregerat samhälle. Vad jag däremot inte tycker är att problem är att kvinnor tar strid för vissa värderingar, som har varit knutna till kvinnliga erfarenheter. Vad som är viktigt för mig är att kraftfullt ta avstånd från idéer om essentiell kvinnlighet och det särartstänkande som detta innebär. Samtidigt måste vi emellertid kunna ta avstånd från mannen och manssamhället som norm.

 6. Ping: Baksmällan besvärar allt mer – snart dags att röja upp efter privatiseringsfesten? | LO Bloggen

 7. Det är en förfärlig händelse – men det som inger hopp är att vi uppmärksammar det, att vi inte rycker på axlarna och säger ”jaha, så är det ’där nere’ ”. ’Där nere’ är nämligen en del av en gemensam värld.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s