Regeringens ekonomiska politik försämrar kvinnors ställning

Inkomstskillnaderna ökar, och skillnaden mellan mäns och kvinnors inkomster växer – till kvinnors nackdel.

Detta visar den fördelningspolitiska bilagan i vårpropositionen, meddelar DN. Inte minst jobbskatteavdraget bidrar till ökad ojämlikhet. Det gynnar dem mest som har hög inkomst och heltidsjobb, dvs. i första hand män. Sänkta ersättningar i socialförsäkringarna, däremot, minskar inkomsterna för den som redan har små marginaler. Här är majoriteten kvinnor.

Tyvärr känns nyheten som en dålig repris. Trenden har nu varit densamma, år efter år. Klyftorna ökar och kvinnorna halkar efter.

Varje gång som nyheten presenteras, är regeringens bortförklaringar också desamma. Regeringen förklarar att ökad ojämlikhet och ökad ojämställdhet bara är temporära fenomen. På längre sikt antar man nämligen att jobbskatteavdrag och försämrade ersättningar ska leda till att fler jobbar mer, inte minst i gruppen kvinnor. När det blir mer lönsamt för kvinnor att jobba ska deltider bli heltider, enligt regeringen.

Men tiden för teorier och hoppfulla hypoteser är på väg att rinna ut. De ekonomiska incitament som enligt Anders Borg ska driva människor att vilja jobba mera borde ha visat sig för länge sedan – om de fungerar i praktiken.  Och om mer pengar i plånboken antas leda till att fler kvinnor jobbar heltid, varför inte satsa kraftfullt på bättre löner i offentlig sektor och en utbyggd barnomsorg, också på kvällar och nätter? Och om heltid är viktigt – varför inte lagstifta om rätten till heltidsjobb?

För Sveriges kvinnor är det inte acceptabelt med en politik som år efter år systematiskt missgynnar kvinnor i relation till män. Det duger inte att gång på gång påstå att ökad ojämlikhet på sikt ska förvandlas till ökad jämlikhet.  Hur var det nu lord Keynes brukade säga? ”In the long run, we are all dead”. Svenska kvinnor kräver en jämställd ekonomisk politik redan idag.

Mer om jämställdhet i budgeten: UnionenOpinion. TCO om hur jobbskatteavdraget minskar effekten av jämställdhetsbonusen. Mer bloggat om ojämlikhet: Bengt Silfverstrand.

3 kommentarer

Under Jämställdhet

3 svar till “Regeringens ekonomiska politik försämrar kvinnors ställning

  1. Ping: Skuldkrisen dämpar BNP-tillväxten « Görans tankar och bagateller

  2. Ping: Oppositionens berättelse är rörelse | The Shit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s