Varför försummar Nyamko Sabuni det internationella arbetet för kvinnors rättigheter?

Krafter som motarbetar kvinnors frihet vinner mark, skriver två nordiska jämställdhetsministrar,  Nyamko Sabuni och Manu Sareen på SvD Brännpunkt.

Det är en viktig artikel. I min blogg den 22 mars skrev jag om hur förhandlingarna vid årets session av FN:s Kvinnokommission bröt samman  (Den internationella kampen för kvinnors rättigheter måste stärkas).  Det står klart att starka konservativa krafter nu vill pressa tillbaka de viktiga framsteg som gjorts för kvinnors emancipation. I år är första gången sedan 2003 som en session för FN:s Kvinnokommission slutar i oenighet.

Det som förvånar är att jämställdhetsminister Nyamko Sabuni först nu tar till orda. Årets session för Kvinnokommissionen i New York samlade 4000 personer från hela världen, men bland dessa 4000 personer fanns inte den svenska jämställdhetsministern. Hon valde att stanna hemma, medan hennes danske kollega Manu Sareen i New York drev frågorna om kvinnors rättigheter med stort engagemang.

Varför denna låga prioritering av det internationella jämställdhetsarbetet? I ett läge när kvinnors grundläggande rättigheter sätts i fråga har Sverige en självklar roll som aktiv och drivande aktör. Det räcker inte att jämställdhetsminister Nyamko Sabuni skriver artiklar på SvD Brännpunkt. Hon måste också vara närvarande i de internationella fora där debatten drivs och besluten fattas.

9 kommentarer

Under Jämställdhet

9 svar till “Varför försummar Nyamko Sabuni det internationella arbetet för kvinnors rättigheter?

 1. Alejandra Ezpeleta

  Att jag skriver till er har att göra med ModernaMuseets tårta, till KRO.s 75 års jubileumföreställande en svart kvinna.
  Jag tycker att konsten ska vara fri, men lika fritt ska vara rätten att
  kritisera den.

  En kvinnokropp till tårta.Svart. Skärs från könsorganet . Ska symboliserandes en omskärelse. Kvinnan/tårtan skriker, alla skrattar och äter av tårtan. fFotografier tas. Alla är glada. Alla är vita. Inga svarta kvinnor. Bara en svart man, konstnären. Afrosvenskarna reagerar. Några invandrarorganisationer reagerar. Kvinnoroganisationer ( som din) reagerar inte. FI vill inte ta ställning. ETC har inte ens noterat händelsen varken redaktionellt el i kontakt med redaktionen. Den svarta kränkta kvinnan blir inte sedd av någon vit organisation alls i Sverige.

  Ett äkta tillfälle, här på hemmaplan att uttala sig för kvinnornas rättigheter. För alla kvinnors rättighet: de objekterade, de kränkta, de fattiga de lemlästade, de förtryckta de svagaste. Men du och din kvinnorganisation missade tillfälle att göra något för kvinnorna. Ni tittade på vad jämställdighetsminister gjorde, men glömde bevaka vad som hände här i er verklighet. Men ni verkar vara helt blinda.
  Hela världen reagerar. Googla på Swedish culture klicka sen på bilder.
  De senaste dagarna har den strukturella racismen i Sverige visat sig med så enorm tydlighet att det är skrämande. Och pinsamt. Och fruktansvärt sorgligt.
  MVH
  alejandra ezpeleta

  • lenasommestad

   Alejanandra, jag är helt enig med dig när det gäller Moderna Muséets utställning och konstnärers ansvar. Jag tar också till mig av din kritik att detta är en fråga där S-kvinnor hade kunnat vara ute i debatten.

 2. alejandra ezpeleta

  Vad jag inte förstår är varför S-kvinnorna inte ser/såg den här frågan? Hur kan man låta bli att se en kvinna i den där tårtan? Alltså bortsett även från rasistfrågan. Hur kan ni inte se den sexistiska, det kränkade i den där tårtan? En kvinna som skärs i underlivet under en fikapaus.
  Sen lägg till sen den rasistiska komponenten. Som du säkert håller med att konstnären, EN MAN, är svart inte räcker som garant för att det inte är en rasistisk handling, lika lite som att kulturminister är kvinna alltså är det inte kränkade det hon gör.
  Jag vill ha ett svar. Inte en bortförklaring.
  Varför har ni inte uttalat er i frågan, varför har ni varit tysta? vilken färd ska en tårta ha för att ni ska se den?
  Alejandra Ezpeleta
  Kvinna, invandrare, medborgare

  • lenasommestad

   Hej Alejandra.

   I mitt svar lade jag mig vinn om att inte bortförklara utan säga som det är: jag delar din analys och du har rätt i att ifrågasätta varför vi inte har uttalat oss.
   Om du undrar varför är svaret inte konstigare än att S-kvinnor är en liten organisation och har möjlighet att varje dag systematiskt bevaka media och göra utspel eller kommentera. Det kan du också se i våra pressmeddelanden och på vår hemsida, där nedslagen är ganska få.

   Men detta frikänner oss självklart inte från kravet att göra rätt bedömningar och prioriteringar. Du är besviken på oss och det tar jag till mig.

 3. Olof Johansson-Stenman

  Låt mig föreslå en annan förklaring till att så få i Sverige kritiserat detta, nämligen att det rör sig om en konstnärlig installation. Om man kritiserar sådant riskerar man att buntas ihop med Sverigedemokrater och andra på tidningarnas kultursidor, och då tar man mycket hellre lite kritik från den medialt så mycket svagare gruppen kränkta färgade kvinnor.

  • alejandra ezpeleta

   Ja, jag tycker också att det är en del av förklaringen. Men inte den enda.

   Att konsten är fri är en stor lögn. Det är inte vad som helst visas på Modernamuseet, det sker en gallring, det sker ett urval och att det urvalet el det kriteriet att välja ut vad som befolkar det offentliga rummet i Sverige inte ska ifrågasättas verkar motsägelsefullt.

   Jag tror också att när det gäller konst är det kejsarens-nya-kläder-symdrom som gäller.

   Det jag tycker är fruktansvärt i det här fallet är det vita kollektivets -i media och även i bloggar och andra sätt- fräckhet att anse sig har tolkningsföreträde beträffande om det är rasism el inte. Det är inte rasistiskt för att konstnären är själv svart och thats it.

   (Googling på Rwanda, en svart är ingen garanti för annan svart, borde räcka som uppenbart motbevis).

   Att inte en enda svart kvinna el organisation ställt sig bakom installationen, -utan tvärtom- sagt att de känner sig kränkta, att internationellt enhälligt betraktas som ett rasistiskt konstverk rinner som vattendroppar på duschdrapperiet för den vita eliten.

   Att inte en enda svart kvinna el man var på tillställningen, inte en NYamko Sabuni (svart, kvinna, statsråd och även den enda som har fr regeringssida försökt göra något mot för att förebygga kvinnlig omskärelse.) Hon har inte heller uttalat sig. Jag tror att hon kokar av ilska så som alla andra afrikanska kvinnor i det här landet, men vem bryr sig?

   Ingen kvinnoorganisation såg en kvinna i tårta ens. Inte ens vänstern.
   Svarta kvinnor är osynliga. Om de upplever sig kränkta det är för att de inte vet bättre. Den vita icke rasistiska eliten vet som är bäst för dem och därmed basta.

   .

 4. Olof Johansson-Stenman

  Bra skrivet Alejandra , det är skamligt, håller med om allt väsentligt.

  Kommer f ö också att tänka på tv-serien Hammarkullen för ett antal år sedan där media och kultureliten tyckte att det var en sååå charmig skildring av de exotiska och småkriminella invandrarna. Att de som faktiskt bodde där ansåg sig beskrivna på ett grovt felaktigt och kränkande sätt negligerades nästan helt. Kanske en bagatell i sammanhanget, men ett bland många exempel på liknande mekanismer.

 5. alejandra ezpeleta

  Lena. Jag förstår att det är svårt att hinna med allt, men tårtfrågan är fortfarande aktuell, kanske inte för det politiska strålkastarljuset men för alla de som har blivit kränkta.

  Jag anser att reagera sent är bättre än att inte reagera alls.

  Nu är bollen på din och de socialdemokratiska kvinnornas planhalva.
  Nästa inlägg kommer att visar era prioriteringar och var ni väljer att ställer er i den här frågan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s