Sverige behöver en progressiv familjepolitik!

”Nu måste S+Fp gå från ord till handling!” Men den uppmaningen skrev jag i fredags en debattartikel om föräldraförsäkringen på DN Debatt. Ungefär samtidigt meddelande folkpartiledaren Jan Björklund att han kan tänka sig att överväga flera individuella månader vikta för vardera föräldern i föräldraförsäkringen.

Utspelet möttes genast av en upprörd reaktion från de moderata riksdagsledamöterna Isabella Jernbeck och Ann-Charlotte Hammar Johnsson, ”Ett jämställt Sverige kan inte skapas med tvång”. På DN-webben idag ger vi svar på tal: ”Därför måste den svenska familjepolitiken utvecklas”. Det går inte att blunda för att föräldraförsäkringen spelar en viktig roll för att upprätthålla den könssegregerade arbetsmarknaden. Vi argumenterar för att en reform av föräldraförsäkringen främjar en bättre löneutveckling för kvinnor, en starkare ställning på arbetsmarknaden och i slutändan en bättre pension.

Jernbeck och Hammar Johnsson visar att moderaterna saknar både kunskap och vilja i jämställdhetspolitiken. De bejakar de framsteg som hittills har gjorts genom en medveten och progressiv politik men hävdar att fortsatta framsteg ska ske utan att politiker ”styr”. Kunskap och vilja tycks också saknas bland de borgerliga skribenter, som reflexmässigt avvisar förslag om en mer individualiserad föräldraförsäkring med argument om ”valfrihet” och ”barnens bästa”, se Folkpartiet vill bestämma lite till, (Sydsvenskan)”, Låt far och mor besluta” (GP), ”Björklund lär bli tagen i örat” (SvD) ”Krig är fred” (Östgöta-Correspondenten).

Det är beklämmande att se hur svagt intresset är för jämställdheten i dagens svenska offentliga debatt. Sverige har till skillnad från de flesta länder i Europa en generös föräldraförsäkring som ger kvinnor incitament att lönearbeta. Den progressiva familjepolitiken har bidragit till att Sverige har både höga födelsetal och hög kvinnlig förvärvsfrekvens.

Sverige har emellertid hamnat i en annan, bekymmersam fälla: arbetsmarknaden är starkt könssegregerad, och nästan 40 år efter att den jämställda skatte- och familjepolitiken lanserades har kvinnor – trots högre utbildning – bara i genomsnitt 70 procent av mäns inkomst. En tredjedel av kvinnorna jobbar deltid och kvinnor fortsätter att ta huvudansvaret för samhällets obetalda omsorgs- och hushållsarbete. Den svenska samhällsmodellen har blivit en samhällsmodell där kvinnor i teorin ska ha samma chans på arbetsmarknaden som män, men där de i praktiken möter en arbetsmarknad där kvinnor och män betraktas som olika typ av arbetskraft.

Sverige är i detta avseende inget föredöme i jämställdhetspolitiken – tvärtom. Borgerliga skribenter som hyllar valfrihet i familjerna borde reflektera över den brist på valfrihet i livet som möter alla de kvinnor, som på den könssegregerade svenska arbetsmarknaden inte kan få ett jobb som de kan leva på – eller som känner sig tvungna att begränsa sin arbetstid för att orka en andra arbetsdag med släkt och familj. De stora och systematiska skillnaderna i kvinnors och mäns livsvillkor kan inte mötas av enskilda män och kvinnor vid köksborden, de kräver en politik som stöttar jämställda val och som syftar till att bekämpa kvinnors brist på verklig valfrihet. Sverige behöver en progressiv familjepolitik!

Jag ser fram mot mer debatt. Ju mer familjepolitiken och föräldraförsäkringen diskuteras, desto svårare blir det att blunda för att de tunga argument som talar för en fortsatt individualisering av föräldraförsäkringen.

Mer aktuellt om föräldraförsäkringen: Alliansens jämställdhetsbonus har hittills varit ett misslyckande, se ” Bara hälften ansöker om jämställdhetsbonusen, enligt Försäkringskassan (DN).

7 kommentarer

Under Jämställdhet

7 svar till “Sverige behöver en progressiv familjepolitik!

 1. Ping: Uppblåsta bubblan Borg på väg att brista! « Ett hjärta RÖTT

 2. Ping: Snart dags för (s) att sluta leka ”följa John”? | LO Bloggen

 3. Astrid Ahlström

  När det gäller feminism så är det ofta så egofixerat och fyrkantigt, så att inte barnen får den plats de är värda. Jag bejakade min feministiska och moderliga sida när jag valde att ta hand om mina barn i hemmet i några år, och tänkte inte att ”jag kanske halkar efter i konkurrensen på arbetsmarknaden”. Det är en större gåva att få se allt som händer i deras första levnadsår, och de dem en möjlighet att få chansen att hitta en identitet hos oss som föräldrar, och då är det NÄRVARO som gäller.

  Det är politikernas manipulation som hittat på ”kvalitetstid”, för att få föräldrarna att följa kravet på arbetsplikten, och helst på heltid. Nu har vi blivit grundlurade i en lång tid, genom att trycka i oss att vi är självförverkligade om vi lämnar ifrån oss barnen till förvaring medan vi ska stressa som en skållad råtta som mammor, dessutom har vi blivit dubbelarbetande genom att vi själva kräver att vi ska vara 110 % i alla roller, hemma och i yrkeslivet.

  Låt er inte luras längre av detta förljugna system som kränker både barnen, kvinnan och mannen. Relationerna håller inte i detta omänskliga system, vi offrar barnens trygghet.

  Näringslivet och politikerna och marknaden samarbetar så att vi ska vara så upptagna med livspusslet att vi varken orkar med oss själva eller att engagera politiskt.

  Kvinnorörelsen förde en aggressiv politik förr som ofta drevs av bittra kvinnor som misslyckats med att ha en relation med en man, det vi ska arbeta för är att tillsammans med männen, papporna, föra ett kärleksfullt samarbete så att vi har förståelse för våra olika roller och har BARNEN i fokus.
  Vi måste tänka på att både jobba med kvinnors och mäns jämnställdhet, och ha barnens perspektiv i fokus, för de behöver sin föräldrar före något annat, så länge vi talar om barn i friska familjer.

  • lenasommestad

   Tack för ditt inlägg.

   Mitt svar är att barnens bästa har vi gemensamt. Den linje som S-kvinnor driver är inte att barnen ska marginaliseras. Det är att även män ska ta det viktiga ansvar och den viktiga möjlighet som det innebär att vara närvarande med sina barn. Varför ska detta vara enbart kvinnors ansvar och förmån?

   Många kan som du tycka att det egna valet fungerade bra. Om vi ser på hur utfallet blir i samhället i stort, är dock frågan om kvinnors förankring på arbetsmarknaden ingen fråga om att egoistiskt prioritera karriär framför barnen väl. Det handlar också om barnens väl. Forskningen är entydig på denna punkt. Två föräldrar i förvärvsarbete är det bästa skyddet mot barnfattigdom. Gemensamt ansvarstagande skapar också trygghet för barnen.

   S-kvinnor vill att samhället främjar jämställt ansvar för barnen familjerna genom en delad föräldraförsäkring. Vår långsiktiga vision är en arbetstidsförkortning för alla.

   Att ställa jämställda villkor för kvinnor i motsatsställning till barnens väl är en återvändsgränd, som jag ser det. Starkare rättigheter och möjligheter för kvinnor stärker också barnens rättigheter och möjligheter.

   • Jag undrar varför den reform som skulle skapa jämställdhet, som bestod av två oskiljaktiga delar: barnomsorg till alla OCH 6 timmars arbetsdag – bara blev ”dagis till alla” 1973?
    Vad blev istället resultatet?
    Jo, teoretiskt 19 timmars frånvaro per barnfamilj (med lunch, r
    es- och hämttider)

 4. Ingen jämställdhet, massor av arbetskraft, och psykosocial stress.
  Och ett flummigt tal om FRAMTIDA arbetstidsförkortning. Den har vi väntat på sedan 40 år.
  Dags att kalla den andra delen av reformen för sitt rätta namn: EN REN BLÅSNING.
  Dog det goda sahället med Tage Erlander?

  • Och Lena. Även om du idag inte kan förstå vad ”vi på golvet” upplever, så är Du den bästa av oss att leda detta land åt rätt håll. Att ha en professor i ekonomisk historia i ledningen är det enda kloka när det är ”dimma” i folks framtidsvisioner. Kör hårt, Lena! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s