Sorg i Landskrona

Media rapporterar om en tragedi i Landskrona; en 19-årig kvinna har mördats. En yngre bror har anhållits, skäligen misstänkt för dådet. Kvinnan hade sedan ett år tillbaka sökt stöd hos föreningen Tänk om i Malmö som arbetar mot hedersvåld, genom stödsamtal och gruppverksamhet. Hon hade via kommunen fått en egen lägenhet, men hon hade inte fått det skyddade boende som hon tillsammans med föreningen hade anhållit om.

Tragedin i Landskrona är ännu inte utredd, men redan idag står det klart att än mer kraftfulla insatser måste till för att skydda unga kvinnor mot hedersrelaterat våld. Glöm aldrig Pela och Fadime! är namnet på en av de föreningar, som sedan morden på Pela Atroshi och Fadime Sahindal kämpar för att synliggöra det hedersrelaterade våldet. ”Samhällets flathet har lett till ytterligare ett mord” skriver föreningens ordförande Sara Mohammad förtvivlat idag på nyhetssajten Newsmill.

Vi får inte glömma, och vi måste tillsammans se till att stärka samhällets insatser mot det hedersrelaterade våldet. Många unga kvinnor, men också många unga män, är är offer för hederskulturen.

S-kvinnors uttalande om tragedin i Landskrona: Krafttag mot hedersvåld krävs. Mer om händelserna i Landskrona: 16-åring anhåller för knivmordet,  Hedersbrott är att ta lagen i egna händer, Mördade kvinnan hade sökt stöd; Mördad kvinna hade sökt hjälp. Bloggat: Svensson. I sorgen en hoppfull historia, Martin och Sevda.

11 kommentarer

Under Jämställdhet

11 svar till “Sorg i Landskrona

 1. Vi måste också börja med att försöka arbeta med de män som ser som enda lösning att ta till våld mot kvinnor. Vi måste se till att redan från tidig barndom se till att de får respekt både för sig själv och för de kvinnor som omger dem. Vi måste på ett tidigt stadium låta dem förstå att det är inte acceptabelt att våldföra sig på kvinnor. Att det inte harmonierar med deras värdegrund att slå en kvinna. Sedan måste även samhället ställa upp med alla de resurser som vi har för att skydda utsatta kvinnor och män. Vi måste kunna erbjuda den säkerhet som situationen kräver. Vi måste säga ifrån Aldrig mer Pela och Fadime. Aldrig mer skall någon behöva utsättas för våld eller andra övergrepp. Aldrig mer.

  • lenasommestad

   Absolut Ingalil, detta handlar om både kvinnor och män och om att gemensamt stärka en kultur där vi respekterar varandra som fria och jämlika.

 2. Olof Johansson-Stenman

  Sara Mohammad skriver jättebra och föredömligt tydligt:

  ”Bredvid står ett samhälle, som förstår att åsiktsfrihet råder, men som stödjer förtrycket genom att just förstå. Bredvid står ett samhälle, som i skydd av religionsfrihet godkänner ett aktivt förtryck av barn och ungdomar. Bredvid står ett samhälle, som med en kulturrelativistiskt förståelse accepterar att ungdomarna i hederskontexterna har en lägre grad av frihet än andra ungdomar i samhället. Inget av detta kan accepteras.”

  De allra flesta i debaten kan nog stödja ”att gemensamt stärka en kultur där vi respekterar varandra som fria och jämlika”. När det gäller att kritisera kulturer och kulturella mönster där de som av hävd har mer makt än andra (läs män) inte respekterar andra som fria och jämlika börjar dock många humma nervöst. Här har inte minst kvinnoförbunden en viktig roll att spela.

  • Lars Johansson

   @ Olof Johansson-Stenman

   ”De allra flesta i debaten kan nog stödja ”att gemensamt stärka en kultur där vi respekterar varandra som fria och jämlika”.

   Riktigt så enkelt är det inte. Till att börja med så består inte och ska inte Sverige längre bestå av ”en kultur” längre utan Sverige är mångkulturellt. Det innebär vi får acceptera vissa saker som vi kanske inte gillar.
   Att man jagar gärningsmannen/gärningsmännen i Landskrona beror på att ett brott enligt brottsbalken är begånget.
   Det är ingen slump att slagordet är ” Glöm aldrig Pela och Fadime”. För det är där som det svenska samhället dragit gränsen vad avser hedersförtryck. Det svenska samhället accepterar nämligen inte att flickor mördas. Men så länge som det inte sker så kan vi acceptera rätt mycket.

   Bahareh Andersson skrev om Abdirisak Waberis som var med i svt-programmet ”Slaget om muslimerna” av journalisten Evin Rubar.och framförde en rad ”medeltida åsikter”.
   Han i sitter idag i riksdagen för moderaterna. Om hans hade varit en svensk pingstpastor vid namn Green och framfört samma åsikter så skulle han inte ha en chans att komma på valbar plats för moderaterna. Beroende på att han då i egenskap av att han är ”vit protestant” hade mätts med en annan måttstock.

   Eller som Bahareh Andersson skriver:
   ”Jag hade svårt att tro mina öron, jag befann mig ju ändå i Sverige, inte i Saudiarabien. När jag dessutom fick läsa att denne man, som är ansvarig för att fostra våra barn, även kandiderar till riksdagen för de nya moderaterna då trodde jag att han måste skämta. Det finns väl ingen ”ny moderat” som skulle släppa in medeltida åsikter i Sveriges riksdag? Hur som helst sitter nu denna skolrektor i riksdagen och undervisar hela svenska folket. Hur är i hela fridens namn är detta möjligt? Har moderaterna blivit galna eller är det jag som är galen?. Svaret på gåtan om hur medeltiden har kunnat tåga in i den svenska riksdagen finns i en enkel förklaring; mångkulturalismen. Eller rättare sagt en svensk variant av mångkulturalismen som inkluderar precis vad som helst bara den kommer utifrån”
   http://www.newsmill.se/artikel/2011/08/15/waberis-medeltida-sikter-accepteras-f-r-att-han-r-invandrare

   Men i Landskrona så kommer samhället att sätta in stora resurser för att gripa de skyldiga. För de har passerat gränsen.

 3. Ping: Rättssäkerheten och stödet brister fortfarande för de sjuka! | LO Bloggen

 4. Tyvärr är väl traditionen att dumpade män tar till våld mot sina f.d. fruar och flickvänner hur genomsvensk som helst. Och betydligt vanligare än det som nu har hänt i Landskrona.

  • lenasommestad

   Våld mot kvinnor förekommer förvisso i relationer överallt i världen. Likväl är det hedersrelaterade våldet av en art som kräver särskild kunskap och särskilda åtgärder. Se t.ex. Tara Twanas artikel,

 5. Ping: Skrämmande uppgifter om ökad desperation till följd av de nya sjukreglerna | LO Bloggen

 6. Olof Johansson-Stenman

  Visst är det så Lena, och vi vet ju dessutom att för varje hedersmord finns vädigt många hot om hedersmord och ett enormt stort förtryck av framförallt unga kvinnor i familjer där det inte gått lika långt. Detta måste vi tala om, och tala tydligt om, utan ängslan för att någon skall försöka bunta ihop oss med Åkesson och hans gelikar. Det är skamligt att alla dessa unga kvinnor skall offras för att vi tycker att det är behagligare att blunda och låtsas att världen ser annorlunda ut än vad den gör. En förtryckt kvinna är inte mindre förtryckt för att hon har mörk hudfärg.

 7. Sara Mohammeds och andras (bl a S-kvinnornas) kamp mot ”heders”relaterad våld (i min värld är den typen av aktiviteter vanhedrande) är ett exempel på INTEGRATIONSARBETE.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s